Vidnyánszky német jó barátja is a színműs diákok mellett áll ki

Vidnyánszky német jó barátja is a színműs diákok mellett áll ki

Támogatja a Színház és Filmművészeti Egyetem (SZFE) diákjainak tiltakozását, ezért „szolidaritása jeléül” lemondja a jövő évi MITEM-re (Madách Nemzetközi Színházi Találkozó) tervezett Médea-előadást a világhírű Berliner Ensemble – közölte a társulat Facebook-oldalán német és angol nyelven Oliver Reese művészeti vezető.

A szerkezetátalakítás folyamata, amely az előző egyetemi vezetés bevonása nélkül zajlott le, minden tekintetben antidemokratikus

– teszi hozzá.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, egyben az SZFE tulajdonosi jogait gyakorló Színház- és Filmművészetért Alapítvány kinevezett kuratóriumi elnöke német jó barátjának írt válaszlevelében kifejezte sajnálatát a lemondás miatt.

Mindig azt reméltem, hogy bár eltérő a világnézetünk, mégis megértjük egymást, hogy toleránsan és nyitottan tudunk eszmecserét folytatni azokról az értékekről, amelyeket fontosnak tartunk – írja a konzervatívként ismert Vidnyánszky liberális barátjának, hozzátéve:

Biztos vagyok benne, hogy a Berliner Ensemble és Te is, Oliver, megéltétek, tapasztaltátok, hogy a MITEM egy világra nyitott, sokszínű, európai fesztivál.

Vidnyánszky hozzáteszi, büszkék rá, hogy 2018 óta a Berliner Ensemble három előadása volt látható a MITEM programjában, ahol az eltérő nézeteket valló művészek továbbra is szívesen látott vendégek.

A MITEM 2020-ban a koronavírus-járvány miatt elmaradt, 2019-ben azonban épp

Oliver Reese és a Berliner Ensemble volt a legjelentősebb közép-európai színházi fesztivál díszvendége.

A világhírű társulat az eseményen Tennessee Williams: A vágy villamosa című művét vitte színpadra formabontó módon.

Több ezres tüntetés volt az egyetemi szabadságért Budapesten

Szabad ország, szabad egyetem - skandálták a tüntetők Budapesten a „Harmadik Figyelmeztetés: Stafétalánc az SZFE-től a Parlamentig! - #freeSzFE" elnevezésű demonstráción, amit a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói szerveztek. A demonstráció célja az volt, hogy kézről kézre eljuttassák az Egyetem saját Chartáját az Országházba.