"Ne keressék a polgármestert a hivatalban, mert oda ritkán jár be"

"Ne keressék a polgármestert a hivatalban, mert oda ritkán jár be"

Ezek a látványberuházások, amit a Jót, s Jól Egyesület sorra nyer, leginkább egy bizonyos család, a Kovács család érdekeit segíti. Az itt élők többségének nincs semmilyen haszna ebből.

- mondta az Alfahírnek Földi István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés jobbikos képviselője.

A Kovács család pedig nem más, mint Kovács Sándor, a Fidesz országgyűlési képviselője és fia Kovács Dániel az 500 lelkes zsákfalu Géberjén polgármestere. A Jót, s Jól a Szatmári Kistérségben Egyesületet gyakorlatilag a Kovács kláné ahogy a helyiek nevezik őket. Vezetője korábban maga Kovács Sándor volt, de később a felesége lett a Jót, s Jól irányítója. Az egyesület így tehette meg, hogy például turisztikai beruházásra is kapjon 60 millió forint vissza nem térítendő támogatást, az ebből megvalósult kis szálloda pedig a Kovács család birtokán épült fel...

Szállóvendég ugyan csak elvétve érkezik és ott jártunkkor is bőven voltak szabad szobák. Azonban Kovácséknak így sem kell bevételkieséstől tartania, hiszen az elmúlt években több milliárd forintnyi főleg uniós forrásból érkező vissza nem térítendő támogatások érkeztek Géberjénre, illetve a környékre. Ilyen volt a Szamosi élménytér, ahol van kilátó amire nem lehet felmenni, keszegsütő, ahol nincs mit sütni, úszómalom, ami makett és ha épp működne is, csak egy cigisdobozt őrölne.

A (köz)pénzek nagy részét a 24.hu szerint a Jót, s Jól Egyesület nyerte el, amely aztán a beruházások kivitelezési és tervezési munkáival a közbeszerzéseken rendre a GÉ-65 Mérnökiroda Kft.-t bízta meg.

A biztos győztes cég tulajdonosa Galambosi Csaba, és a pályázatot kiíró egyesült vezetője Kovács Sándor felesége, üzlettársak voltak egy közös tulajdonú ingatlankezelő vállalkozásban, a Gakoma Kft.-ben. Ez maga az összeférhetetlenség, ami még jelenleg is fennáll.

Sokkal több minden lehetne fejleszteni itt. Például, a munkahelyteremtés, a bérfelzárkóztatás, a helyi egészségügy. Ha ilyen beruházások jönnének ide Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe ezek helyett a semmire sem jó, de közpénzmilliókat felemésztő uniós beruházások helyett, akkor a szabolcsi emberek elégedetlenek lennének. Így viszont mindenki morog, beszélni azonban nem mernek, mert attól félnek, hogy Kovács Sándor és a fia Géberjén jelenlegi polgármestere szinte mindenről értesül...

- hívta fel a figyelmet a valós gondokra Földi István.

Ezt egyébként magunk is megtapasztaltuk. Gyorsan híre ment a faluban, hogy újságírók kérdezgetnek a Kovács família viselt dolgairól miközben a település nevét viselő kisbusz folyamatosan a környéken cirkált. Erre egyébként nem volt szükség, mivel szerettük volna megszólaltatni Kovács Sándort vagy a fiát, hogy reagáljanak a korrupció gyanús közbeszerzésekről. Először Kovács Dánielt kerestük fel a polgármesteri hivatalban, ahol az egyik megszeppent közalkalmazott azt mondta, hogy házon kívül van a település vezetője, a másik hölgy pedig úgy vélte, betegség miatt nincs jelen a polgármester. 

Ne keressék a polgármestert a hivatalban, mert oda ritkán jár be.

- mondta egy idős helyi gazdálkodó amikor észrevette, hogy Kovács Dánielt a munkahelyén keressük. A nevét szintén félelemből nem árulta el, de annyit közölt, hogy az ilyen látványberuházások helyett inkább a mezőgazdaságot kellene támogatni, vagy mondjuk egy feldolgozó üzemet létesíteni.

Csak szociális munkát intéz a Kovács család, vagy idős otthonokat építenek az uniós pénzből, de ezek inkább az elfekvőre hasonlítanak... Hangosan persze senki nem mer panaszkodni, mert félnek. Amikor a tavalyi kampány során a közmunkásoknak megmondták, hogy a Fideszre kell tenni az X-et, az egyik közmunkás ezen nyíltan felháborodott. Néhány nappal később kirúgták.

- idézte fel a jelenlegi állapotokat az idős Géberjéni férfi.

A hiábavaló látványberuházások egyik legszembetűnőbb példája, a Géberjéni erdei iskola és tanösvény, valamint az ehhez tartozó ház kialakítása volt. Ezt is a Jót, s Jól Egyesület nyerte el, de szinte folyamatosan zárva van a 73 millióból megvalósult tanösvény.

A környék elhanyagolt, a tanösvény pedig még egy kitaposott útra se hasonlít és a Shrek nélküli ogre tanya is üresen áll. Az úgynevezett ösvény egyik oldala a Szamos holtága, a mások oldal viszont már egy magánterületen lévő gyümölcsös. Letérni tehát nem érdemes, mivel különösebb látnivaló egyik oldalon sincs.

Géderjén és a környékbeli falvakban megállt az idő. Akikkel sikerült beszélnünk, azt mondják, még most is a kommunizmus évtizedei köszönnek vissza amikor a helyi "Döbrögik" (párttikárok) azt tehettek, amit csak akarnak, aki pedig ezt szóvá teszi, azt a maguk eszközeivel lehetetlenítik el. Kovács Sándor a Fidesz országgyűlési képviselője mindezt azzal egészítette ki, hogy a közpénz százmilliókból lett vagyona segítségével egy dinasztikus kis birodalmat hozott létre Szabolcs megyében.

A helyiek szerint a következő választáson ez a birodalom is eltűnik.

További részletek az N1TV riportjában:

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/8MyqEoCu8eM.jpg?itok=7jy4Fij2","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=8MyqEoCu8eM&ab_channel=nemzeti1tv","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}