Légi összecsapás: egy török gép lelőtt egy örmény repülőt?

vadászgép

Egy török F-16-os vadászgép Azerbajdzsán légteréből lelőtt egy örmény SzU-25-ös csatarepülőgépet – közölte kedden az örmény védelmi minisztérium. A katonai tárca szerint az örmény légierő gépének pilótája életét vesztette. A minisztérium közölte: a török F-16-os az azeri Gjandzsa repteréről szállt fel, hogy fedezze az azeri harci gépeknek és drónoknak az Örményország területén lévő Vardenisz, Mec, Maszrik és Szotk településekre mért csapásait, és az örmény légtérben lőtte le az örmény gépet.

Jereván hétfőn kilátásba helyezte, hogy beveti Iszkander hadműveleti-taktikai rakétarendszereit, ha Törökország F-16-osokat alkalmaz Hegyi-Karabahban.

Azerbajdzsán és Örményország között vasárnap újultak ki a harcok a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah ügyében. Törökország Bakut támogatja, Jereván pedig Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) tagja.

Háború küszöbén Örményország - rendkívüli állapotot hirdettek

Kihirdették a rendkívüli állapotot, és teljes katonai mozgósítást rendeltek el vasárnap Örményországban, miután összecsapás volt az örmény és azerbajdzsáni haderő között a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah régióban - jelentette be Nikol Pasinjan örmény miniszterelnök. Óriásira nőtt a feszültség Örményország és Azerbajdzsán között vasárnap délelőtt, miután Jereván közlése szerint az azeri erők nehéztüzérséggel támadtak célpontokat Hegyi-Karabah területén.

Erdogan arra szólította fel Örményországot, hogy azonnal hagyja el a "megszállt azeri területeket"

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn arra szólította fel Örményországot, hogy azonnal hagyja el a "megszállt azeri területeket", a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah régiót, ahol vasárnap óta nehézfegyverek bevetésével folynak a harcok az azeri és az örmény erők között. Erdogan egy isztambuli konferencián felszólalva úgy vélte, hogy Jereván ezen lépésével a térség újból békére találna.

Ankara tagad

Ankara tagadta kedden az örmény védelmi minisztérium azon állítását, amely szerint egy török F-16-os vadászgép Azerbajdzsán légteréből lelőtt egy örmény SzU-25-ös harci gépet – jelentette a török sajtó. Fahrettin Altun, a török államfői hivatal kommunikációs igazgatója közölte, hogy az örmény állítás

„teljességgel igaztalan”.

Altun hozzátette:

Örményországnak, ahelyett, hogy olcsó propagandatrükkökhöz fordul, inkább ki kellene vonulnia az általa megszállt területekről.

(MTI)