Müller Cecília a maszkviselésről: nem elég csak a száj eltakarása

Müller Cecília a maszkviselésről: nem elég csak a száj eltakarása

Cél – a koronavírus-járvány első hullámához hasonlóan – a járványgörbe laposítása, az egészségügyi ellátórendszer kímélése a jelentős többletterheléstől – mondta az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján Müller Cecília tiszti főorvos, aki szerint ennek érdekében meg kell előzni a fertőződést és mások megfertőzését, ezért kérte a higiéniés szabályok betartását.

A szakember kiemelte a helyes maszkhasználatot, mint mondta, nem elég csak a száj eltakarása, mert nemcsak a beszéddel, a nyálcseppekkel, hanem a lélegzetvétellel is átadható a vírusos fertőzés. Hangsúlyozta, az orrnyíláson is át is

távozhatnak olyan aerosol cseppecskék, melyekben vírus lehet.

Müller ismét felhívta a figyelmet a kézmosás, a kézfertőtlenítés, illetve a szociális távolság megtartása is.

Koronavírus - már 154-en vannak lélegeztetőgépen

1173 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 38 837 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma - írja a kormányzati tájékoztató oldal. Elhunyt 14 krónikus beteg, így az elhunytak száma 968 főre emelkedett, 11 037-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 26 832 fő.

Kiss Róbert alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese arról számolt be,

szombat óta a kaszinóknak és kártyatermeknek is be kell zárniuk este 23 órakor.

Jobbik: kaszinókra, kártyatermekre is vonatkozzon a 23 órai zárás!

Felháborítónak tartja a Jobbik azt a kettős mércét, hogy maradtak olyan szórakozóhelyek, melyekre nem vonatkozik az este 11 órai kötelező záróra. A Beleznay Zsuzsanna és Nunkovics Tibor által jegyzett közlemény felhívja a figyelmet, hogy a kaszinókra és kártyatermekre ez a szigorítás nem vonatkozik.

Közölte, az elmúlt huszonnégy órában a tömegközlekedési eszközökön előírt maszkviselési szabályok megszegése miatt 35, míg a boltokra, üzletekre vonatkozó maszkhasználati szabályok megszegése miatt 64 esetben kellett intézkedniük a rendőröknek. A tranzitálási szabályok megsértése miatt a rendőrség 61 esetben indított eljárást.

Kiss ugyanakkor kiemelte,

a 23 órai záróra szabályainak megsértését csupán egyetlen esetben tapasztalták.

Újságírói kérdésre válaszolva a tiszti főorvos asszony azt mondta, bíznak benne, hogy nem fog emelkedni a lélegeztetőgépen tartott betegek aránya. (Jelenleg a kórházban ápolt koronavírussal fertőzöttek nagyjából 10 százalékát kell gépről lélegeztetni.) Müller Cecília közölte, ez az arány sok tényezőtől függ, a középsúlyos és súlyos eseteket kell kórházba vinni, de

nagyon gyorsan progrediálhat a betegség, tehát egyik óráról a másikra egy viszonylagos gyengeségből már a fulladás, illetve a légzési nehézség állapotába kerülhet valaki.

A szakember a klinikusok kutatásaira hivatkozva azt mondta, igyekeznek minél később lélegeztetőgépre tenni a beteget, így jobbak a túlélési esélyek, több esetben sikerül ilyenkor a gépi lélegeztetésről levenni a pácienst.