Egyelőre nem tudjuk, lép-e bármit a külügy a kínai lehallgatási botrány miatt

Orbán Viktor
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Nem adott semmilyen konkrét választ a Külgazdasági és Külügyminisztérium arra a kérdésünkre, milyen lépéseket terveznek az államközeli kínai cég lehallgatási botrányának lelepleződése után.

A tárca meglehetősen szűkszavú válaszában csak annyit írt,

az illetékes szervek minden befolyásolási kísérlettel kapcsolatban teszik a dolgukat.

A minisztérium válasza azért érdekes, mert korábban ennél kevésbé fajsúlyos ügyekben, így például

egy-egy kormányzati megszólalás vagy véleménycikk miatt is rövid határidőn belül berendelték az adott ország nagykövetét.

Egy olyan megfigyelési botrány, ahol az ország vezető kormánypárti és ellenzéki politikusait, üzleti körének prominenseit, valamint azok családtagjait is lehallgatják, jóval határozottabb diplomáciai fellépést szokott maga után vonni.

Kubatov Gábort, Kunhalmi Ágnest, Gyöngyösi Mártont és Orbán Viktor egyik lányát is megfigyelték a kínaiak

Politikusoktól és családtagjaiktól jelenlegi és volt diplomatákon, állami cégvezetőkön át kis startupok alapítóiig több mint hétszáz magyar név tűnik fel abban az adatbázisban, amely egy államközeli kínai cégtől szivárgott ki még szeptemberben.

Lapunknak az üggyel kapcsolatban Stummer János, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának elnöke azt mondta, hogy egy külföldi hatalom információkat gyűjt a magyar államigazgatási és üzleti szektor meghatározó kulcspozícióiban levő szereplőiről, annak

komoly nemzetbiztonsági kockázatai vannak.

Hangsúlyozta, a kínaiak az információkat nemcsak nyilvános forrásból, úgynevezett botokkal gyűjtötték, hanem műveleti tevékenységet is végeztek. Stummer szerint diplomáciai szinten

az lenne a minimum, hogy Szijjártó Péter külügyér berendeli a kínai nagykövetet,

és megérdeklődi, hogy Kína vagy kínai NGO-k miért gyűjtenek adatokat vezető beosztású magyar politikusokról és üzletemberekről.

Stummer: a Nemzetbiztonsági Bizottság kiemelten foglalkozik a kínai megfigyelési botránnyal

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága már foglalkozik a megfigyelési üggyel, a mai ülésen is szó volt róla - közölte lapunk megkeresésére Stummer János, a testület jobbikos elnöke. A politikus emlékeztetett, a magyar sajtóban a múlt hét szerdán jelent meg a Szabad Európán az első hír, de ő maga már szeptemberben látta a nemzetközi sajtóban, hogy létezik ilyen szivárogtatás.

Furcsa egybeesés, de a közelmúltban mind a hírszerzésért felelős Információs Hivatal, mind az elhárításért felelős Alkotmányvédelmi Hivatal vezetőjét leváltották.

Megkérdeztük a hírszerzést felügyelő Külgazdasági és Külügyminisztériumot, hogy van-e összefüggés a lehallgatási ügy és a szervezet vezetőjének, Czukor Józsefnek október 9-i távozása között, de erre a kérdésünkre nem válaszoltak. Az elhárítást felügyelő Belügyminisztérium az AH vezetője, Kiss Zoltán szeptember 15-i menesztése és a lehallgatási botrány közti esetleges kapcsolatot firtató kérdésünkre azt válaszolta, tárcájuk

városi legendákkal nem foglalkozik,

egyúttal ajánlották a vezetőváltással kapcsolatos korábbi közléseiket. Utánanéztünk, a Magyar Hang kérdésére Pintér Sándor minisztériuma rögtön a leváltást követő napon úgy felelt,

Dr. Kiss Zoltán nb. vezérőrnagy úr és az általa korábban irányított Alkotmányvédelmi Hivatal tevékenységével Dr. Pintér Sándor rendkívüli mértékben elégedett. Az Alkotmányvédelmi Hivatal elért eredményeihez, a főigazgató irányításával végzett munkájához ezúton is gratulál.

Nem sokkal később Pintér Sándor éves bizottsági meghallgatásán került szóba Kiss menesztése. Az MTI tudósítása szerint a tárcavezető akkor azt mondta,

az AH főigazgatóját nem menesztették, Kiss Zoltán más beosztásba került.

A hivatal munkájával való elégedettséget bizonyítja az is, hogy nem kívülről érkező emberre tesznek javaslatot.