Gulyás Gergely szerint Hollik István nem mondott igazat, és erről levelet is kell írnia

Gulyás Gergely szerint Hollik István nem mondott igazat, és erről levelet is kell írnia

A mai online Kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter kérdést kapott az új egészségügyi jogviszonnyal kapcsolatban is - ugyanis a Parlament által október 6-án elfogadott törvény értelmében az orvosok, az egészségügyi dolgozók, valamint az egészségügyben dolgozók december 31-én elveszítik a közalkalmazotti státuszt. Azonban kicsivel kevesebb mint két hónappal a váltás előtt továbbra sincs elfogadva az új szabályozás, ugyanis annak részleteit nem dolgozta ki az egészségügyi politika. 

Egyelőre a kormány nem hozott olyan szabályozást, ami tiltaná, hogy az ápolók felmondjanak

Ahogy az ismert, Orbán Viktor tegnapi bejelentése után ma ismételten különleges jogrend lépett életbe hazánkban, és bár az első szabályozások így is érintik az élet több területét is, az egészségügy kimaradt ezek közül. Pedig a kormányzat éppen most készül minden orvos, egészségügyi dolgozó és egészségügyben dolgozó számára új jogviszonyt bevezetni, megszüntetve a közalkalmazotti státuszukat.

Jellemző a felkészültségükre, hogy még a Fidesz kommunikációs igazgatója, Hollik István is valótlanságot állított a törvényjavaslattal kapcsolatban, amit most nagy nyilvánosság előtt a miniszter el is ismert. 

Hollik ugyanis azt állította, hogy módosítják majd az egészségügyi szolgálati jogviszonyt megalkotó törvényt, azonban a miniszter szerint erről nincs szó, maximum a rendeletekben fognak pontosítani. Holliknak erről levelet kell küldenie a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke, Kincses Gyula részére.

Egyébként a Kormányinfón elhangzott, a kirendelési szabályokkal kapcsolatos 8 pontos MOK-javaslatot elfogadják, az erről szóló diskurzust pedig Gulyás Gergely álvitának nevezte.

A másodállások vállalásánál megengedőek lesznek, a kormány senkinek nem fogja korlátozni azt a jogát, hogy főállású munkája mellett, ha azt teljes munkaidőben elvégzi, és még többet akar, akkor tovább dolgozzon. Automatikus lesz az orvosok számára az engedélyezés - mondta a miniszter, hozzátéve: 

a betegek és kórházak is joggal várják el, ha a kórházi gyógyításban töltsék a munkaidőt, főleg kiemelt fizetés mellett.

Lényegében azt is cáfolta Gulyás Gergely, hogy a Kamara és a kormányzat között zajlottak volna eddig egyeztetések. S hogy mikor fognak erről tárgyalni a MOK-kal, arról pontos dátumot nem tudott mondani, de reméli, hogy amikor szükséges, akkor ez megtörténik, miután a jogviszonnyal kapcsolatos szabályokról hamarosan döntenek, biztos benne, hogy a közeljövőben ilyen találkozóra sor kerül.

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, az új jogviszonyba belekényszerített ápolók, nővérek helyzete fel sem merült a Kormányinfón - pedig őket a kormányzat nem kompenzálja "kiemelt béremeléssel".