A Mazsihisz is kiakadt Demeter Szilárd gázkamrás sorosozásán: ez "megbocsáthatatlan"

A Mazsihisz is kiakadt Demeter Szilárd gázkamrás sorosozásán: ez "megbocsáthatatlan"

Európát gázkamrának minősíteni ízléstelen, 75 évvel Auschwitz után egy állami intézmény vezetőjétől pedig megbocsáthatatlan – közölte szombat este a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz).

Közleményükben azt írták, Auschwitzban több mint 430 ezer honfitársunkat gázosították el, így aki ezt aktuálpolitikai vita kapcsán, akár csak áttételesen is relativizálja, az érzéketlen a 20. századi magyar történelem és a honi zsidóság fájdalmai iránt.

A zsidó szervezet szerint "Európát Soros György gázkamrájának" nevezni a holokauszt relativizálásának tankönyvi esete, ennélfogva nem egyeztethető össze az antiszemitizmus minden formája ellen meghirdetett kormányzati zéró toleranciával.

„A Petőfi Irodalmi Múzeum vezetőjétől súlyos felelőtlenség létező előítéletekre rájátszani.”

A Mazsihisz szerint Demeter Szilárdnak az Origón megjelent írása vállalhatatlan minden jóérzésű polgár számára.

Mint arról beszámoltunk, az uniós jogállamisági vitáktól ideges Demeter Szilárd egy publicisztikájában többek között olyanokat írt, hogy

„Európa Soros György gázkamrája: a multikulturális nyitott társadalom kapszulájából árad a mérgező gáz, ami az európai életformára halálos”

valamint, hogy

„Amikor kétségbe vonják a magyar választópolgárok akaratát, képességét arra vonatkozóan, hogy megválasszák, hogyan akarnak élni, kit akarnak hatalmon látni, akkor tulajdonképpen azt mondják rólunk, hogy nagy az orrunk, büdösek vagyunk és tetvesek.”