Szijjártó kampányüzenete miatt akadtak ki román politikusok

Szijjártó kampányüzenete miatt akadtak ki román politikusok

Az RMDSZ hangjaként vett részt Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a romániai választási kampányban - írja a hvg.hu. Az üzenete azonban számos román választópolgárhoz is elért.

Remélem jó egészségben vannak, bizony nehéz idők ezek és az erdélyi magyarság nagyon kemény és komoly feladat előtt áll

- kezdi hangüzenetében a magyar külügyminiszter, ami az RMDSZ adatbázisában szereplőkhöz jutott el és arra buzdította őket, hogy menjenek szavazni, mert “a magyar kormány segítsége sokkal többet ér, ha a magyaroknak erős képviselete lesz Bukarestben”. A gond ott volt, hogy nem csak a magyar nyelvű választókhoz jutott el az üzenet, hanem olyan románokhoz is, akik szerepeltek ugyan az RMDSZ adatbázisában, de egy szót sem tudnak magyarul.

Romániában parlamenti választások lesznek vasárnap

Vasárnap Romániában parlamenti választásokat rendeznek, amelyeken a kétkamarás parlament képviselői, illetve szenátori mandátumairól dönt az ország csaknem 19 millió szavazópolgára megyei pártlistás arányos választási rendszerben. Mindenki csak abban a választókerületben (megyében) adhatja le szavazatát, ahol igazolható lakcímmel rendelkezik.

A választókat ezzel gyorsan sikerült felidegesíteni és a közösségi felületeken hamar megjelentek a kérdőre vonó üzenetek, hogy őket miért zaklatja a magyar külügyminiszter és miért szól bele a romániai választásokba.

A korábbi miniszterelnök, Victor Ponta is közzétette a magyar nyelvű üzenetet és hozzátette:

Figyelem! Figyelem! Ha ön román állampolgár, és valahol Erdélyben él, várhatóan magyar nyelvű kampányüzenetet fog kapni – anélkül, hogy igényt tartana erre

- majd azzal folytatta, hogy "nem értettem pontosan, mit akar, hogy az RMDSZ-nek vagy Szijjártónak legyen erős képviselete a bukaresti parlamentben". Azt is kiemelte, hogy a választási üzenetek legálisak és normálisak olyasvalaki részéről, aki indul a romániai választásokon. De legális-e ez egy másik ország külügyminiszterétől, ha pedig még mindig ő lenne a miniszterelnök azonnal leállítaná ezt a kampányt.

Ponta a választást követően a román külügyminiszterhez fordul az ügyben:

Tiszteljenek bennünket Romániában – ezt akarom és ezért harcolok. Mert most nem tisztelnek bennünket.

A román politikusok is tiltakoznak, szerintük a budapesti kormány nem tartja tiszteletben Románia szuverenitását.