Teljes összegű táppénzt biztosítana a Covid-fertőzött pedagógusoknak Csányi Tamás

Teljes összegű táppénzt biztosítana a Covid-fertőzött pedagógusoknak Csányi Tamás

A Jobbik oktatási szakpolitikusa, Csányi Tamás határozati javaslatban kezdeményezi, hogy azok a pedagógusok, az iskolákban működtetésében nélkülözhetetlen technikai alkalmazottak és nevelést segítők, akik a koronavírus-járvány következtében kiesnek a munkájukból, a jelenlegi, 60 százalékos helyett 100 százalékos mértékű táppénzre legyenek jogosultak. Csányi azt is szeretné elérni, hogy ennek a kifizetése soron kívül, a tárgyhónapot követően azonnal kerüljön sor.

A határozati javaslat indokolása emlékeztet, a tavaszi első hullámmal ellentétben most csak részben rendelték el a digitális oktatást, az iskolák így

a fertőzés terjedésének gócpontjaivá válhatnak.

Csányi rámutat, a pedagógusok jó része nem vállalta a részvételt a csoportos tesztelésben. Mint arról lapunk is beszámolt, az első csoportos tesztelést a kormányzat is úgy értékelte, hogy nagyobb részvételi arányra számítottak.

Itt van az első célzott csoportos Covid-tesztelés eredménye

Véget ért a pedagógusok, szociális, illetve egészségügyi dolgozók körében végzett célzott tesztelés első köre - jelentette be György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján, ahol ismertette is az eredményeket. Az önkéntes tesztelésről elismerte, nagyobb részvételi arányra számítottak.

A szakpolitikus közleményében megjegyzi, a pedagógusok attól tartanak – és kimondatlanul ugyan, de azért tartózkodnak a teszteléstől –, hogy akiről kiderül, hogy fertőzött, annak táppénzre kell mennie.

Ez viszont akkora mértékben csökkentené a fizetésüket, hogy a mindennapi kenyérre valót is nehezen tudnák előteremteni

– mutat rá Csányi, aki az indítvány indokolásában úgy fogalmaz, az igazoltan COVID-19 fertőzés következtében táppénzre jogosult oktatásban dolgozók anyagi megsegítése, és a hatékonyabb megelőzés érdekében lenne szükséges a 100 százalékos táppénz biztosítása.