Szájer-ügy: Szijjártó nem tudja teljesen kizárni a titkosszolgálati műveletet

Szájer-ügy: Szijjártó nem tudja teljesen kizárni a titkosszolgálati műveletet

Szerdán az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága hallgatta meg Szijjártó Pétert, és testület jobbikos elnöke, Stummer János, valamint Molnár Zsolt (MSZP) és Ungár Péter (LMP) is kérdeztek Szájer József ügyéről, például arról: miként lehet, hogy a külügyminiszter csak napokkal később értesült a történtekről.

Szijjártó Péter kifejtette: a nemzetbiztonsági törvény szerint az IH látja el a kormányzati tevékenység szempontjából fontos, külföldön található magyar szervek, létesítmények nemzetbiztonsági védelmét. Ez a külképviseletekre, az ott dolgozó diplomatákra és munkatársakra terjed ki. Az Európai Parlamentet, képviselőit érintően az IH-nak semmilyen hatásköre nincs.

Kiemelte: az IH-hoz csak saját munkatársainak nemzetbiztonsági ellenőrzése tartozik. Másokat érintő, életvitellel kapcsolatos információk és jelenségek feltárására, értékelésére irányuló tevékenységet az IH nem végezhet.

Így, mint az ügyben semmilyen hatáskörrel nem rendelkező titkosszolgálatot felügyelő miniszter, valóban csak később értesült a történtekről - mondta.

Molnár Zsolt szerint ha olyan esemény történik, amely Magyarország szuverenitását, tekintélyét, diplomáciai, politikai megítélést befolyásolja, azzal minden titkosszolgálatnak feladata van.

Stummer János megkérdezte, nem tartaná-e helyesnek a miniszter a nemzetbiztonsági törvény módosítását, továbbá van-e információ arról, hogy külföldi titkosszolgálati beavatkozás történt Szájer József ügyében.

Szijjártó Péter azt felelte: "minden kétséget kizáró" információja nincs.

Találgatások és részinformációk vannak, ezekről Bunford Zsolt, az IH főigazgatója zárt ülésen ad tájékoztatást - mondta.

Szájer és a nemzetbiztonság - Stummer: nem megengedhető, hogy hazánknak zsarolható tisztségviselői legyenek

"Egyelőre ne legyenek illúzióink: a titkosszolgálati adminisztráció jelentősebb része most még a kormánnyal van, az ő utasításaik maradéktalan betartásán dolgozik" - vélekedik az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának elnöke. Egyre hangosabb az a kormányzati narratíva, hogy Szájer József orgiája mögött egy titkosszolgálati művelet húzódik meg, amelynek valódi célpontja hazánk volt.