Januárban utazik az a szakértőcsoport Kínába, amely megvizsgálja a koronavírus eredetét

Januárban utazik az a szakértőcsoport Kínába, amely megvizsgálja a koronavírus eredetét

Január első hetében utazik a nemzetközi szakértőcsoport Kínába, hogy vizsgálatot folytasson a koronavírus eredetéről - közölte pénteken Genfben Michael Ryan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) veszélyhelyzeti igazgatója.

Elmondta, hogy a járvány kitörésének feltételezett helyszínére, a közép-kínai Vuhanba utazó szakértők számára karantén-előírásokat léptetnek életbe.

A küldetés célja, hogy eljussanak abba a térségbe, ahol az első emberi fertőzéseket észlelték, és ezt maradéktalanul kivizsgálják - tette hozzá a WHO-igazgató. Kitért arra is, hogy a nemzetközi szakértők csoportja a kínai kollégákkal együtt dolgozik majd, de nem felügyelik őket a kínai hatóságok.

Ryan közölte, hogy a világ okkal ünnepli a védőoltások megérkezését, de "a következő három-hat hónap még elég kemény lesz".

A WHO-vezető feltehetően az amerikai kontinensre utalt, ahonnan a világon regisztrált fertőzöttek többségét jelentették - jegyezte meg az AP amerikai hírügynökség. Jelezte ugyanis, hogy a járvány feltehetően azokban az országokban gyorsul majd, ahol már amúgy is magas a fertőzöttek száma.

Az igazolt fertőzöttek - 17,3 millió - és a halálos áldozatok - 312 ezer - számát tekintve az Egyesült Államokat sújtja legjobban a koronavírus-járvány. Őt követi Brazília 184 ezer és Mexikó 116 ezer igazolt halálesettel.

(MTI nyomán)