Kásler Miklós szerint történelmi lehetőség előtt áll az egészségügy

Kásler Miklós szerint történelmi lehetőség előtt áll az egészségügy

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az Életközelben legújabb adásában arról beszélt, hogy száz év múlva úgy fognak fogalmazni, hogy a magyar egészségügy előtt új jövő, új perspektíva nyílt ki.

A rendkívül "hangzatos" kijelentések mellett többek között azt mondta, hogy az EMMI vezetőjeként nehéz esztendőnek élte meg az idei évet. A kormány indulásakor nagyon szép célokat fogalmazott meg, melyek közül egyetlen egyet sem tettek félre, és számos eredmény született. Erre példának Orbán Viktor miniszterelnök brüsszeli győzelmét említette.

Ez utóbbi egyébként nehezen értelmezhető, hogy mégis mi köze van az egészségügyhöz.

A koronavírus-járvány következtében eszközölt változásokra úgy reagált a tárcavezető, hogy a kormány évtizedes adósságokat pótolt. Véleménye szerint ugyanis a hazai egészségügy 70 évvel volt elmaradva. 

Hozzátette, az új egészségügyi törvény megszületéséről 

"száz év múlva úgy fognak fogalmazni, hogy a magyar egészségügy előtt új jövő, új perspektíva nyílt ki".

A kormány járványkezelésével kapcsolatban megállapította, hogy az embereknek egy része megpróbálja elvontabb módon megítélni a járvány kitörését, "és számot vet életmódjával, életszemléletével, szokásaival".

Az emberek fegyelmezettségét rapszodikusnak nevezte, ugyanis szerinte a járvány első fázisában a lakosság fegyelmezetten viselkedett, majd a hazai kedvező adatok fényében lazult a szabálykövetés.

"Az emberek nem tartották veszélyesnek a járványt az alacsony halálozás miatt. Most viszont, amikor a járvány az egész világban tombol, amikor nem lehet az országot izolálni, ilyenkor látjuk ennek a következményét."

Kásler Miklós ugyanakkor sajnálatosnak nevezte, hogy még mindig akadnak vírustagadók.