Nemzetbiztonsági kockázat? Kizárták a nyilvánosságot Demeter Márta bírósági tárgyalásáról

Nemzetbiztonsági kockázat? Kizárták a nyilvánosságot Demeter Márta bírósági tárgyalásáról

Ma tanúmeghallgatásokkal kezdődött el Demeter Márta büntetőpere hivatali visszaélés bűntette miatt a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, abban az ügyben, amely valójában egy parlamenti írásbeli kérdéssel kezdődött 2018 októberében. Azonban az eljáró Sándor Erika bíró zárt tárgyalást rendelt el, azzal indokolva, hogy a bizonyítási eljárás során a Honvédség szervezeti felépítésére, személyi állományára és felszerelésére vonatkozó adatok is előkerülnek, amelyek azonban 30 évig titkosak. 

A védett adatok megóvása érdekében így kizárták az újságírókat és a hallgatóságot a tárgyalásról, és ami tovább nehezítette a tájékoztatást, a vírushelyzet miatt még a bíróság épületét is el kellett hagynia a sajtómunkásokat - nyilván, a tárgyalóteremben nem, csak a folyosón fertőzték volna egymást. 

(Amint újabb információhoz jutunk, 

Demeter Márta nem alkuszik - kétmillió forintot ér a nemzetbiztonsági titok?

Megkezdődött Demeter Márta országgyűlési képviselő büntetőperének előkészítő tárgyalása a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Az LMP-s képviselőt hivatali visszaéléssel vádolják egy írásbeli kérdés miatt. Az előkészítő tárgyalás komoly sajtónyilvánosság előtt zajlott, ami annak függvényében meglepő lehet, hogy elvileg azért került a bíróság elé Demeter Márta, mert titkosnak minősülő információkat hozott nyilvánosságra.

Két kérdés, kétmillió forint

Emlékezetes Demeter Márta akkor egy iratbetekintés után két kérdéssel fordult írásban Pintér Sándor belügyérhez:

1. Nem tartja-e aggályosnak, hogy a Magyar Honvédség Airbus repülőgépe kiképző repülés keretében szállíthatja a miniszterelnök lányát?
2. Tudtak-e az illetékes szervek arról, hogy egy, a biztonsági szervek védelme alatt álló személlyel egy háztartásban élő családtagot a Magyar Honvédség gépén kiképző repülés közben utaztattak?

Orbán Viktor miniszterelnök családját érintő kérdésekből aztán nemzetbiztonsági ügy lett.

A tavalyi előkészítő tárgyaláson egyébként az ügyészi indítvány szerint ha Demeter Márta akkor beismeri a vádakat, 200 napi tételt kellett volna megfizetnie, naponként 10 ezer forintot. Ez végső soron 2 millió forint büntetést jelentett volna az elvileg titkosnak minősülő információk nyilvánosságra hozása miatt (csak zárójelben: Jakab Péter a zsák krumpliért 4,4 millió forintos elvonást kapott, míg Kaleta Gábor 19 ezer pedofilképért félmillió forintot).

Lejáratókampányt indítottak ellene, még elhunyt édesanyját is elővette a kormánysajtó

A kormány azután kezdte támadni Demeter Mártát, hogy az LMP-s országgyűlési képviselő egy írásbeli kérdésben arról érdeklődött, hogy Orbán Viktor egyik lánya utazott-e egy katonai repülőgépen.

Fideszes képviselők emiatt még 2018 októberében feljelentették, miközben azt követelték, hogy pártja hívja őt vissza a tisztségeiből, novemberben a lakájmédia már arról cikkezett, hogy az ügyészség is nyomoz ellene. Idén januárban Kövér László házelnök elintézte, hogy visszavonják a NATO parlamenti közgyűlési tagságát, és februárban már nemzetbiztonsági kockázattá is minősítették Demeter Mártát, így elmondhatta magáról azt a kétes dicsőséget, hogy 1990 óta ő az első olyan képviselő, akit kizártak egy parlamenti bizottságból. Demeter Mártát azóta 3 éves börtönnel is fenyegetik.

A másik front sokkal személyesebb jellegű volt. A politikus elhunyt édesanyjának adataival élt vissza a kormánysajtó, és azt állították, hogy kiváltságos eljárást akart kijárni neki a politikus, miközben csak annyit szeretett volna elérni, hogy az végső stádiumban lévő édesanyjával tölthesse a kórházban az utolsó napokat.  Erre nem került sor, a képviselő kiszivárgott kérelmét a NAIH szerint a kórház parancsnoka kérte ki a kulcsra zárt kórlaptárból.