Varga Mihály szerint "két számjegyű növekedés lesz a magyar gazdaságban"

Varga Mihály szerint "két számjegyű növekedés lesz a magyar gazdaságban"

A Gazdasági Évnyitó rendezvényén az évértékelést - Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének beszéde után - a pénzügyminiszter, Varga Mihály folytatta.

Varga Mihály a koronavírus globális adataival indította beszédét, ekkor ismertette, hogy a 104 milliót is meghaladja a fertőzöttek, és 2,2 milliót az elhunytak száma világszerte.
Magyarország helyzetére térve hozzátette, hogy emberi, egészségügyi és makrogazdasági szempontból is megsínylette hazánk a járvány betörését és következményeit.

Ugyanakkor szerinte 2020 kétarcú év volt, hiszen az első negyedévben még biztató gazdasági mutatókat produkált az ország, s az utána történt március végi visszaesés, mint Varga fogalmaz

brutális volt.

A miniszter szerint a kormány idejében lépett a járvány lassítását, megfékezését tekintve. Kiemelkedő jelentőséget és szerepet tulajdonítana a jövőben - többek között - az agrárfejlesztés és a kutatás-fejlesztés területeinek. A visszatéréskor a gazdasági élet szereplőinek támogatásával és a pandémiát fékező intézkedések támogatásával is hangsúlyosabban foglalkoznának a gazdaság ügyeiért felelős miniszter szerint.

Február közepén indít online konzultációt a nyitásról a kormány

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági Évnyitóján mondott beszédet Orbán Viktor miniszterelnök, ahol arról beszélt, hogy a gazdaságvédelmi akciótervet lezárták, amely véleménye szerint a sikeres védekezésről szólt elsősorban. "Nagy reményekkel vágtunk neki a 2020-as évnek, ugyanis olyan adatokkal rendelkeztünk, amely nagyszerű eredményekhez vezetett volna minket"

Varga azt mondta, a "humán erőforrások védelme" fontos maradt a kormány számára és a kritikus időszakban helyesen élénkítettünk, ahol kellett. Megemlítette pozitívumként a devizatartozások aránycsökkenését is.

Kiemelte, noha megemelkedett az államadósság, de ebből a szempontból hazánk még így is az EU-s átlag alatt van.

A magyar beruházási ráta kimagasló nemzetközi összevetésben, így másokkal szemben 2020 első 3 negyedévében kevésbé voltak megrázó hatások Magyarországra nézve - érvelt a miniszter. Úgy látja, hogy Magyarországon a legkedvezőbb a munkanélküliségi ráta, ha a foglalkoztatottsági mutatókra hagyatkozunk.

A befektetett energia és pénz nem vész el, két számjegyű növekedés lesz a magyar gazdaságban

- hangsúlyozta a miniszter.

Varga Mihály egy az egészség támogatását célzó program tervét is szükségesnek látja, hiszen a megelőzés nagyon fontos. Emellett szerinte szélesebbé kell tenni az értékláncokat a dinamikus gazdasági felzárkózás érdekében. Azzal érvel, hogy magyar termékekkel lefedve a láncot, vagyis - más multikhoz hasonlóan - magyar vállalatok és brandek, illetve ezek segítése szükséges ahhoz, hogy azok regionálisból akár világszintre fejlődhessenek. Az automatizáció és robotika iparának fejlődését is fontos szerepűnek tartja a magyar gazdaságban.

Varga szerint az országon belüli, regionális gazdaságfejlesztés mozgósíthatja a növekedési tartalékokat, de hozzáfűzte, hogy már az a trendváltozás látszik, hogy 

a gazdasági különbségeket tekintve a mostanáig tapasztalt nyugat-kelet tengely észak-dél megosztottságra módosulhat.

Piacképes szaktudás tekintetében továbbra is növekednünk kell a pénzügyminiszter meglátása szerint, és hogy a "sok kiművelt emberfő" elengedhetetlen a gazdasági növekedés újjáéledéséhez
- zárja beszédét Varga Mihály.