Lukasenka szerint vissza kell térni a nyomógombos telefonokhoz

Lukasenka szerint vissza kell térni a nyomógombos telefonokhoz

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő azt javasolta pénteken országa polgárainak, hogy térjenek vissza a hagyományos nyomógombos telefonok használatához, mert szerinte az amerikaiak megfigyelik őket az okostelefonjaikon keresztül.

Az államfő pénteken a fehérorosz össznépi gyűlés második napján beszélt erről.

Elvették Lukasenkáéktól a jégkorong-világbajnokságot

Biztonsági okokra hivatkozva a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) elvette Fehéroroszországtól a május 21. és június 6. között esedékes világbajnokság társrendezői jogát. A vb-nek az eredeti tervek szerint Minszk és Riga közösen adott volna otthont. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő tavaly augusztusi újraválasztása óta a fehérorosz ellenzék folyamatosan tüntet az elnök távozását és új választások kiírását követelve.

"Azt akarják, hogy az amerikaiak minden percben megfigyeljék, hogy hol tartózkodnak és miről csevegnek ezeken az Iphone-okon? Vegyék meg, ha nem hallják, miről beszélek!" - hangoztatta Lukasenka.

Megjegyezte, hogy "az okos emberek már régóta a nyomógombos telefonokat keresik"  az érintőképernyős okostelefonok helyett.

A VI. Fehérorosz Össznépi Gyűlést február 11-12-én tartják Minszkben, amelyen Fehéroroszország 2021-2025 közötti társadalmi-gazdasági programjának főbb pontjait vitatják meg. A fórumon több mint kétezren vesznek részt. Az ellenzék szerint a Lukasenka által szorgalmazott politikai és alkotmányos reformok hatalmának bebetonozását szolgálják.