Az ellenzék attól tart, hogy adatgyűjtésre használja az oltásregisztrációt és a konzultációt a kormány

Az ellenzék attól tart, hogy adatgyűjtésre használja az oltásregisztrációt és a konzultációt a kormány

Hiába sújtja Magyarországot régóta nem látott világjárvány, a kormány a védőoltásra való regisztrációban is az adatgyűjtési lehetőséget látja, és azt a választási felkészülésük részévé tették – fogalmaztak csütörtökön kiadott közös közleményükben az ellenzéki összefogás pártjai, jelezve: a szerda este elindult, újranyitásról szóló online konzultáció is ugyanazon az internetes felületen - a vakcinainfo.gov.hu honlapon - zajlik majd, mint ahol a védőoltásra lehet jelentkezni.

Ehhez hozzátartozik, hogy szerda esti indulásakor valóban ezen a honlapon volt elérhető az ív, azonban csütörtök reggelre eltűnt onnan és ezzel párhuzamosan a nemzetikonzultacio.kormany.hu-n lett elérhető.

„Azok a felhasználók, akik a kormányzati honlapon regisztrálnak, vállalják, hogy adataik Rogán Antal propagandaminisztériumához és a választási rendszer szoftverét üzemeltető Idomsoft céghez kerülnek.” - írták.

Az ellenzéki pártok arra szólítják fel a kormányt, hogy fejezze be az állampolgárokról való adatgyűjtést, és propagandakonzultáció helyett világos cselekvési tervet mutasson be arra vonatkozóan, hogy milyen keretek között tervezi az ország újraindítását, és hogyan kívánja megsegíteni a válság miatt bajba jutott vállalkozásokat.

Egyszer csak szerda késő este elindult a koronavírusos Nemzeti Konzultáció - mutatjuk a kérdéseket és a válaszokat

Elindult az újraindításról szóló konzultáció - írta szerda késő este az MTI a kormany.hu-ra hivatkozva. A tájékoztatás szerint a kérdőívet a vakcinainfo.gov.hu oldalon lehet kitölteni. Hét kérdésre lehet válaszolni, többek között a védettségi igazolvánnyal, az éttermek és szállodák újraindításával és az este 8 óra utáni kijárási tilalommal kapcsolatban.

Mint a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd által kiadott közleményben írták, az ellenzék garanciákat vár arra is, hogy a szabad vakcinaválasztás valóban megvalósul, és senkit nem ér hátrány azért, mert olyan védőoltást szeretne, amelyben jobban bízik. Erre azért is kiemelt szükség van –érveltek-, mert a kormányzat „vakcinákkal kapcsolatos kommunikációs zűrzavara”, valamint az évek során kialakult szakmai protokollok rendeletmódosítással történő kikerülése bizalmatlanságot szül,

csökkenti a védőoltások lakossági elfogadottságát.

A védőoltások kérdésével az ellenzéki COVID 2021 Vizsgálóbizottság soron következő, pénteki ülése is kiemelten foglalkozik, többek között téma lesz az oltási terv átláthatósága és a háziorvosok felkészítettsége is – közölték.