Áder megpróbálja egy levéllel elintézni, hogy a románok ne mérgezzék meg újra és újra a folyóinkat

Áder megpróbálja egy levéllel elintézni, hogy a románok ne mérgezzék meg újra és újra a folyóinkat

Klaus Iohannis román államfőhöz fordult pénteken Áder János köztársasági elnök a Szamos nehézfémszennyezése ügyében annak érdekében, hogy Románia késedelem nélkül tegyen lépéseket a most már rendszeressé vált szennyeződések miatt.

A magyar államfő levelében - amelyet a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóigazgatósága juttatott el az MTI-hez - azt kéri román kollégájától, vesse latba befolyását és a rendelkezésére álló minden eszközzel mozdítsa elő a két ország közötti két- és többoldalú, valamint az Európai Unió keretében vállalt, a környezetvédelemmel kapcsolatos nemzetközi jogi kötelezettségek betartását.

Áder János hangsúlyozta: meggyőződése szerint Románia illetékeseinek határozott lépései révén elejét lehetne venni az immár rendszeressé vált szennyeződések további ismétlődésének, a folyók és az élővilág tartós károsodásának.

A köztársasági elnök emlékeztetett arra, hogy Románia északi részén a nagy esőzések nyomán bányameddőkből kimosott nehézfémszennyezés érte el a Szamost. A folyó magyarországi szakaszán csütörtökön észlelték a szennyezést, a víz is elszíneződött - tette hozzá.

Az államfő szerint a laboratóriumi vizsgálatok több nehézfém (cink, réz, kadmium) esetén is fokozott koncentrációt mutatnak, az ártalmas komponensek mennyisége meghaladja a még elfogadhatót.

Áder János közölte, azt még nem tudni, hogy a szennyezés milyen hatással lesz a vízminőségre és az élővilágra, de az már bizonyos, hogy a Magyarország felé tartó "romániai vizek szennyezésének újabb, most már sokadik esetével kellett szembesülnünk".

Brutális mennyiségű ukrán és román szemét jön a Tiszán, a Jobbik feljelentése után nyomoznak

Újabb, jelentős környezetszennyezést okozott az ukrán és román hulladékgazdálkodás, legalábbis erre enged következtetni, hogy az áradó Tiszán és mellékfolyóin jelentős mennyiségű szemét érkezik az országba. Eközben jobbikos képviselők közös feljelentése nyomán a tiszai rendőrség vizsgálja az ügyet, miután a Legfőbb Ügyészség és a Nemzeti Nyomozó Iroda sem érezte magáénak a feladatot.

A magyar politikus felidézte, hogy a környezetszennyezés forrásából, a Máramaros megyei bányavidék lezárt tárnáiból nem most először, hanem - 2013 és 2018 után - harmadjára jutottak nehézfémek a Lápos, onnan pedig a Magyarország felé tartó Szamos folyóba.

A közlemény szerint tehát a levél nem fejtegette túlságosan, hogy az ukránok mellett a románok is előszeretettel szórják a lakossági hulladékot olyan árterekbe, ahonnan megáradt folyók elhordják és Magyarországra úsztatják a szemetet. Pedig korábban Áder János már ezzel kapcsolatban is írt levelet ukrán és román kollégáinak, eredménytelenül.