Méterenként 40 millió forintba fog kerülni az Orbán-alagút

Méterenként 40 millió forintba fog kerülni az Orbán-alagút

   

A Puskás Aréna a közösségi oldalán reagált arra, hogy Stummer János nyilvánosságra hozta, Orbán Viktor és vendégei számára egy titkos alagutat építenek az új stadion alá. A posztban elismerték, valóban épül egy ilyen alagút, és azt is, hogy a tervekről nemzetbiztonsági szempontok alapján kell dönteni. 

Stummer János az Orbán-alagútról: Ezért a kétharmad eltávolít a Nemzetbiztonsági bizottság éléről

Egy rövid nyilatkozat erejéig elértük Stummer Jánost, a Nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnökét, miután egy videóban nyilvánosságra hozta, hogy a testület kormánypárti többsége azzal állt elő, hogy építeni kell Orbán Viktor miniszterelnök számára egy alagutat a Puskás Arénába kétmilliárd forintért. A politikus elmondta, amit az ügy jelenlegi fázisában hangsúlyozni kívánt, a bejelentése előtt számolt minden jogi és politikai kockázattal.

Ahogy arról beszámoltunk, a kérdés úgy került a bizottság napirendjére, hogy ahhoz Stummer János nem járult hozzá, és a tervezetet is így szavazták meg.

A jelenlévők közül a Fidesz-KDNP négy képviselője, Halász János, Hubay György, Lezsák Sándor és Móring József szavazott igennel a keddi bizottsági ülésen, azonban jobbikos Stummer János és az LMP-s Ungár Péter nem támogatta a javaslatot, az ülésről távol maradt az MSZP-s Molnár Zsolt, aki az LMP politikusát hatalmazta fel, hogy nemmel szavazzon.

A sportlétesítmény viszont "kacsának" titulálta a politikus bejelentését, de azt elismerték, hogy épülni fog egy 50 méteres VIP-bejáró.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Nem cáfolják a szóban forgó alagút építését, de azt magyarázatot adják, hogy a Puskás Aréna úgy kapott engedélyt, hogy fél év után felül kell vizsgálni, hogy „jól működő közlekedési megoldás-e, hogy a hazai és külföldi védett személyeket a rendes közönség forgalmának időnkénti akadályoztatásával, várakoztatásával szállítják az Arénába.”

A bejegyzés szerint a felülvizsgálat eredménye a következő lett: "jobb megoldás lenne, ha a védett személyek, kiemelt vendégek, előadók autós közlekedési útvonala nem keresztezné a több tízezres közönség gyalogos útvonalát, célszerű a közlekedési utakat fizikailag elkülöníteni". 

A tervezett megoldás egy mindösszesen 50 méter hosszú autós aluljáró

- fogalmaznak a posztban.

"Ahhoz, hogy a rövid aluljárót nemzetbiztonságilag kockázatmentesen lehessen megépíteni, hogy a közönség és a védett személyek biztonsága érdekében semmilyen információ – speciális menekülési lehetőségek, térfigyelők pozíciója, stb. – ne kerüljön illetéktelen kezekbe, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága jóváhagyta, hogy a tervezési és kivitelezési munkák egy nemzetbiztonságilag minősített, meghívásos, többszereplős versenyeztetés keretében legyenek pályáztatva" - tették hozzá, ahogy azt is, a költségekről a pályáztatás után az építtető köteles beszámolni az illetékes bizottságnak.

Mindenesetre feltételezhető, hogy a többször is megnövelt költségű, végül 200 milliárdból elkészült stadion ezek szerint még sok pénzbe fog kerülni.

Titkos alagutat építene magának Orbán Viktor a Puskás Arénába

Titkosítva akarnak Orbán számára saját alagutat építeni a Puskás Stadionba, én viszont nem hagyom elsumákolni, hanem nyilvánosságra hozom. Tudom, hogy a kétharmad bosszút fog állni ezért, de az igazságért minden következményt vállalok. - írja közösségi oldalán Stummer János.

Az eset kapcsán emailben kerestük a Miniszterelnökséget, akik a cikkünk megjelenéséig érdemi válasszal nem erősítették meg az információkat. Természetesen amint reagálnak, azonnal közöljük a válaszukat.