A magyar oltási igazolványon nem, de az európai vakcinaútlevélen szerepelni fog az oltás típusa

A magyar oltási igazolványon nem, de az európai vakcinaútlevélen szerepelni fog az oltás típusa

Az EU tagállamai január 27-én elfogadták a vakcinációt bizonyító európai okirat irányelveit. Eszerint az oltási igazolványoknak meghatározott minimum információnak kell szerepelnie,

köztük a beadott vakcinákra vonatkozó adatoknak is

közölte a Blikkel az Európai Bizottság (EB) sajtóosztálya. Kiemelik, a közösen elfogadott döntéssel a tagállamok – így Magyarország is – vállalta, hogy eszerint szervezi meg a saját országában az ezzel kapcsolatos feladatokat.

Az állásfoglalás azért fontos, mert egy szombaton kihirdetett kormányrendelet kivette a magyar oltási könyv tartalmi elemei közül a „védőoltás típusa” kifejezést.

Kimarad az oltási könyvből a vakcina típusa

A szombaton megjelent Magyar Közlöny értelmében a koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló kormányrendeletből a védőoltás típusa szövegrész kikerül - vette észre a 24.hu. Ez azt jelenti, hogy az egyes hatóságok nem fogják tudni, hogy a magyar oltási igazolvány tulajdonosa milyen vakcina révén szerezte meg a védettséget.

A bulvárlapnak az EB sajtóosztálya azt írta, a tagállamoknak a lapunknak küldött válasz szerint most abban kell megállapodniuk, hogy milyen biztonsági és adatvédelmi megoldásokkal éljenek, valamint hogy milyen módon kapcsolják össze a beoltottak adataival rendelkező nemzeti egészségügyi szerveket.

A tagállamokkal együtt az a célunk, hogy az igazolványok hitelességét az EU bármely pontján ellenőrizni lehessen, és hogy azt az Európai Unió minden országában elfogadják

– írták.

Legalább három hónap, de lesz uniós oltási igazolás

Az Európai Bizottság még ebben a hónapban bemutatja a koronavírussal összefüggő új digitális immunitásigazolásra, más néven zöld igazolványra vonatkozó jogalkotási javaslatát; az intézkedéssel az európaiak szabadabb utazását szeretnék elősegíteni - közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfői Twitter-üzenetében.

Az európai szabályozás a nyári turistaszezon közeledtével egyre égetőbb kérdéssé válik. A Blikk ugyanakkor azt is megjegyzi, a francia kormány és a WHO elhibázottnak vagy korainak tartja a vakcinaútlevél tervét. ők azzal érvelnek, hogy még nem tisztázott: a beoltott személy nem hordozhatja és adhatja-e tovább a vírust.

Mint arról korábban beszámoltunk, Lengyelország már közölte, hogy csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett szerrel beoltottakat ismeri el védettként. Az orosz Szputnyik V, illetve a kínai Sinopharm vakcina azonban nem rendelkezik ennek a hatóságnak az engedélyével. Így például az is érdekes kérdés, hogy a Sinopharm vakcinájával beoltott Orbán Viktor elutazhat-e szoros szövetségeséhez, Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőhöz. (Mi nem adunk hitelt olyan alá nem támasztott összeesküvés-elméleteknek, mely szerint a kínai feliratú doboz ellenére a magyar miniszterelnök valójában nyugati vakcinát kapott volna – A szerk.)