Egyéves évforduló: Müller megemlékezett a vírust "behurcoló" két iráni diákról

Egyéves évforduló: Müller megemlékezett a vírust "behurcoló" két iráni diákról

Az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese megismételte Gulyás Gergely mai, kormányinfón elhangzott bejelentéseit, majd arról beszélt, hogy amint a kormány a pontos döntéseket meghozza, tájékoztatni fognak a részletszabályokról.

Gulyás: március 8-tól két hétre bezárnak üzletek, az iskolák, óvodák egy hónapig lesznek zárva

Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a szokásos csütörtöki kormányinfót rendhagyó módon a Karmelita kolostorban tartották, mivel jelenleg is zajlik a mai második kormányülés. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a kormány tegnap és ma délelőtt is ülésezett. Kifejtette, meghallgatták a járványügyi szakértőket, virológusokat és járványmatematikusokat, illetve az Operatív törzset is.

Kiss elmondta, továbbra is vannak olyanok, akik nem viselnek közterületen maszkot, így több tucat ember kapott pénzbüntetést, vagy jelentettek fel. Tegnap 9 személlyel szemben intézkedtek vendéglátóhelyeken, de csak egy esetben zártak be üzletet.

Müller Cecília országos tiszti főorvos asszony először arról beszélt, éppen egy éve annak, hogy 2020 március 4-én bejelentették azt a két iráni diákot, akikkel elkezdődött a koronavírus-járvány Magyarországon.

A mai, illetve az elmúlt napok kiugróan magas fertőzésszámok kapcsán úgy fogalmazott,

"Ezt a pandémiát nagyon nehéz kezelni, nagyon nehéz legyőzni, a mai napon bejelentett intézkedések sajnos szükségszerűek."

Figyelmeztetett arra is, hogy az oltás után 2-3 héttel lesz valaki védett, majd kijelentette, most "helyzet van".

Szerinte a ma ismertetett intézkedések célja, hogy csökkentsék a kontaktusok számát.

"A mai reprodukciós ráta 1,3"

- mondta, hozzátéve, hogy exponenciálisan növekszik az új fertőzöttek száma. Müller szerint "lazítás akkor várható, ha 1 alatt lesz a szám."

Hangsúlyozta, a kontaktusok számának csökkentése mellett nagyon fontos a vakcináció. Az új vakcinák érkezésével kapcsolatban elmondta, az ígért 127 ezer helyett csak 105 ezer AstraZeneca vakcina jött. Dél körül megérkezett hazánkba a Szputnyik V vakcina is, ezt azonban még vizsgálni fogják a magyar szakemberek.

A 60 év alatti, krónikus betegek számára hétvégére meghirdetett tömeges oltás kapcsán elmondta, csütörtökön minden érintettnek meg kell kapnia az erről szóló sms-t.

Dömötör Csaba: tömeges oltás lesz a hétvégén a 60 év alatti, krónikus betegek számára

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára közösségi oldalán jelentette be, hogy tömeges oltás lesz hétvégén, március 6-7-én a 60 év alatti, krónikus betegek számára. Az államtitkár Facebook-oldalán azt írta, 74 ezer adag AstraZeneca vakcina érkezik a kórházi oltópontokra a következő napokban, segítségükkel a 60 év alatti, krónikus betegek kaphatják meg az oltást.

Az országos tiszti főorvos asszony közölte, 

101 kórházban összesen 438 oltópont várja az embereket.

Kérdések a csütörtöki tájékoztatón nem voltak.