Novák Hunor szerint inkább az AstraZeneca, mint elkapni a koronavírust

Novák Hunor szerint inkább az AstraZeneca, mint elkapni a koronavírust

Novák Hunor gyermekorvos az ATV Start c. műsorában azt mondta, indokolatlan félelem és rettegés van a védőoltásokkal kapcsolatban az emberekben. Ha pedig súlyos, komoly gyanú merül fel, indokoltnak tartja, hogy felfüggesszenek egy oltóanyagot.

Mint ismert, több ország is leállította az oltásokat az AstraZeneca által gyártott koronavírus-vakcinákkal, ugyanis korábban felmerült, ezen vakcinák egyik mellékhatása a vérrögképződés. 

A WHO hétfőn megismételte korábbi álláspontját, miszerint az AstraZeneca vakcináival végzett oltásokat nem kell leállítani, hiszen nincs bizonyíték arra, hogy az oltások okozták a vérrögképződéseket.

Ha én egymillió embernek adok egy szem nápolyit, lesz, akinél trombózis alakul ki, aki agyvérzést vagy szívrohamot kap

– mondta Novák hangsúlyozva, a Pfizer vakcinával kapcsolatban is felmerültek rémhírek pár hónappal ezelőtt. Hozzátette, Ausztriában először felfüggesztették az AstraZeneca oltóanyagot, majd kivizsgálták és újra engedélyezték azt.

A szakember szerint a jelenlegi adatok alapján javasolt beadni az AstraZenecát is, hiszen a koronavírus sokkal kockázatosabb, mint az oltás.

Katasztrófa közeli állapotok vannak a budapesti kórházakban. Ha az a kérdés, hogy AstraZeneca vagy elkapjuk a vírust, akkor AstraZeneca

– fogalmazott.

A gyermekorvos szerint a brit mutáns a gyerekekre nem veszélyesebb, azonban többüket fertőzi meg. A vírus pedig továbbra sem a gyerekekre jelenti a fő veszélyt.