"Ez egy furcsa átverés" - Hogyan fognak beoltani 150-160 ezer pedagógust bő egy hét alatt, amikor itt van a húsvét is?

"Ez egy furcsa átverés" - Hogyan fognak beoltani 150-160 ezer pedagógust bő egy hét alatt, amikor itt van a húsvét is?

Ahogy arról ma beszámoltunk, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter péntek délután bejelentette, hogy április 1-jén elkezdik beoltani a tanárokat, és „remélhetőleg bő egy hét alatt mindegyikük meg tudja kapni a vakcinát”.

„Ez egy furcsa átverésnek tűnik”

– reagált nemsokkal később az Alfahír érdeklődésére Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) elnöke. Többek között arra voltunk kíváncsiak, hogy ez az oltási kampány – amit „bő egy hét alatt” akarnak levezényelni – hány embert érinthet.

Az óvodai dolgozókkal együtt olyan 150-160 ezer munkavállalóról van szó, és ebben nincsenek benne a bölcsődékben dolgozók

– válaszolta érdeklődésünkre.

Tehát, ha azt szeretné a kormányzat, hogy minden, az április 19-ei nyitásban érintett pedagógus védett legyen, akkor extrém módon kellene oltania összes háziorvosnak, oltópontnak.

S bár arról nem beszélt Gulyás Gergely, de az pedagógusok oltására szánt hét egybe esik a húsvéti ünnepekkel.

„Ez egy nagyon udvarias ajánlat”

– fogalmazott cinikusan Komjáthy Anna annak kapcsán, hogy amikor az ünnepek alatt mindenki a családjával van, a pedagógusoknak egy oltópontnál kell sorban állniuk.

A PDSZ elnöke arra is kitért, hogy csak ma ment ki a minisztérium levele arról, hogyan és milyen felületen kell regisztrálnia pedagógusoknak az oltásra, ami azt valószínűsíti, hogy a regisztráció március 26-án még el sem kezdődött (sőt, az oldal dél körül még nem is működöt). Pedig elvileg arról volt szó, hogy jövő héten azokat oltják, akik 24-éig regisztráltak, a következő héten pedig azokat, akik 29-ei határidőig tették ezt meg.

A szakszervezet szerint viszont nem jön ki a matek, ezek a határidők szürreálisak, ugyanis a különböző oltások esetében más-más időpontban alakul ki a védettség, főleg azok esetében, ahol a 100 százalékos hatásfokhoz szükség van két oltásra is.

Ha meg is győzi a kormányzati kommunikáció a pedagógusokat arról, hogy április 2-án, 3-án felvegyék az oltást, és utána 19-én már csinálhatnak is, amit akarnak, ám utána mégis megbetegszenek, és esetleg meghalnak, akkor azért ki lesz a felelős?

– hangsúlyozta, hozzátéve: a PDSZ minden pedagógus számára ajánlja az oltásokra való regisztrációt.

Komjáthy Anna hangsúlyozta portálunk továbbá azt is, hogy ha a 2 hónappal ezelőtti követelésüket elfogadják, már haladnánk a pedagógusok teljes védettsége felé, de akkor még inkább az Orbán-kormány rémhírterjesztéssel vádolta a PDSZ-t.

Egyébként a védettség kialakulása nélküli iskolanyitás természetesen elfogadhatatlan a PDSZ számára, és mindent megtesz a munkavállalók védelme érdekében, hogy ha ilyen meggondolatlan lépésre szánná el magát a kormányzat. A PDSZ a nedolgozzingyen.hu portálon is figyelmezteti a pedagógusokat az új határidőkre.