Négy gyanúsítottat hallgattak ki az agrártárca államtitkárának korrupciós ügyében

Négy gyanúsítottat hallgattak ki az agrártárca államtitkárának korrupciós ügyében

Tanú- és gyanúsítotti kihallgatásokra került sor Nagy Jánosnak, az Agrárminisztérium korrupciógyanú miatt bilincsben elvitt államtitkárának büntetőügyében – derül ki Polt Péter legfőbb ügyész válaszából, amit Csárdi Antal LMP-s képviselő kérdésére adott. A Magyar Hang által szemlézett dokumentumból az is kiderül,

okiratokat foglaltak le, valamint kutatásokra és motozásokra is sor került.

Ez utóbbiak során bizonyítékként okiratok, elektronikus adatok, valamint adathordozók is a hatóság birtokába kerültek.

A legfőbb ügyész arra is felhívja a figyelmet válaszában, hogy

vádemelésről csak a tényállás teljes körű tisztázását követően lehet majd dönteni.

Nagy János kezén még decemberben kattant a bilincs, miután kiderült, egy agrárberuházó vállalkozó jogtalan előnyt ajánlott neki, hivatali pozíciójából fakadó kapcsolatainak felhasználásával segítséget nyújtson a beruházáshoz szükséges pályázat sikeres elnyeréséhez és földterületek megszerzéséhez. Nagy az ajánlatot elfogadta, és lapunk elsőként derítette ki, a Taby-Agro Kft.-ben 5 százalékos üzletrészt kapott, amit később saját cége, a Iustum Consulting Kft. egy feltőkésítés révén 10 százalékra tornászott fel.

Négyszeres hasznot remélt a bilincsben elvitt Nagy és társai - Íme, a részletek

A bilincsben elvitt Nagy János helyettes államtitkár cégének Taby-Agro Kft.-ben fennálló üzletrészének felét - derül ki a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészségnek a Cégbírósághoz megküldött határozatából. Mint arról lapunk múlt hét csütörtökön elsőként beszámolt, Nagy 5 százalék üzletrészt szerzett a 2020.

Őrizetbe vételét követően Nagy megvált a Iustum Consultingtól, melyről azt is kiderítettük, havi nettó 1,25 millió (bruttó több mint 1,5 millió) forintért szerződött le a fideszes vezetésű V. kerületi önkormányzattal az adatvédelmi tisztviselő támogatására és ahhoz kapcsolódó tanácsadásra.

Vajon milyen munkát végzett havi nettó 1,25 millióért a korrupcióval vádolt államtitkár korábbi cége a Belvárosban?

Legalább annyira homályos és megfoghatatlan kitételeket tartalmaz Nagy János őrizetbe vett korábbi államtitkár korábbi cége, a Iustum Consulting Kft. és a fideszes vezetésű V. kerületi önkormányzat közti szerződés, mint a Brüsszel által rendszeresen emlegetett „jogállamiság". A szerződés szerint a vállalkozás az alábbi tevékenységeket kellett, hogy elvégezze a belváros-lipótvárosi önkormányzatnak: