Cser-Palkovics András: Pártsemleges, objektív döntés született az önkormányzati kompenzáció körében

Cser-Palkovics András: Pártsemleges, objektív döntés született az önkormányzati kompenzáció körében

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere a Spirit FM Aktuál című műsorában többek között arról is beszélt, hogy a kormány az állami kompenzációk során nem vette figyelembe a polgármesterek politikai hovatartozását.

Pártsemleges, objektív döntés született az önkormányzati kompenzáció körében, ezt Márki-Zay Péter is elismerte posztjában

- hangsúlyozta Cser-Palkovics, aki szerint az adóerőképesség számításánál meghúzott vonal kapcsán lehetne vitatkozni, ugyanis azoknak a településeknek, amelyek a működésre járó kompenzációból kimaradtak, ez nem jó módszer. A polgármester hozzátette, fontos a szolidaritás, ez mégsem eredményezheti, hogy akár egy fejlettebb település hátrányokban részesüljön.

A gyorsan futó lovakat engedni kell

- élt a hasonlattal Cser-Palkovics, ezzel illusztrálva, hogy mindez az önkormámnyzatok mellett az állam érdekeit is képviseli. Kiemelte azt is, nagyon jó lenne, ha nem úgy zárkóztatnánk fel, hogy annak a vezető városok látják kárát.

Kósa szerint az rendben van, hogy Mészáros egri szállodája több állami támogatást kapott, mint Eger

Almát almával, körtét körtével hasonlít össze - reagált az RTL klubnak Kósa Lajos a Fidesz alelnöke, amikor arról kérdezték, hogy miért kaphatott több pénzt az államtól Mészáros Lőrinc egri hotelje, mint Eger városa. Amíg az egri önkormányzatot 825 millióval kompenzálta a kormány, addig a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels Zrt.

Elismerte egy nehéz év áll az ország mögött, ezért támogatja, hogy ott maradjanak az idei évre az önkormányzatoknál a források, de bízik benne, hogy 2022-ben ez már nem így lesz. Székesfehérvár polgármestere az elmúlt évek gazdasági növekedésére hivatkozva kifejtette, hogy az önkormányzatok helyi adóbevétele is nőtt.

Ezt követően reagált Karácsony Gergely főpolgármester vasránap közzétett Magyar Önkormányzatok Szövetségének alternatív tervére is (melyről bővebben itt írtunk), melyben az uniós helyreállítási alap forrásainak felhasználásáról esik szó, pontosabban, hogy nem értenek egyet az uniós hitel elutasításával és az uniós pénzek felhasználására vonatkozó tervvel.

Cser-Palkovics szerint teljesen eltérő a koncepció, amiből egyetlen dolog hiányzik, mégpedig, hogy miből és mikor kívánják ezt az óriási gigahitelt visszafizetni.

Egy hitel nincs ingyen, azt előbb-utóbb vissza kell fizetni. Önkormányzatokról beszélve emlékezzünk vissza, hogy eladósodtak 2010 előtt... Nem lehet hitelből fenntartható fejlődést elérni, tudomásul kell venni, hogy az a pénz elkölthető, ami rendelkezésre áll

- tette hozzá, és a helyi adórendszer fontosságát ismertetve közölte, hogy az adja a városok mozgásterét, ezért lenne jó, ha a helyi adókról minél nagyobb mértékben, normál időkben az önkormányzatok dönthetnének.