"Dunaújvárost kirabolták. Az elkövető pedig a Fidesz-kormány volt"

"Dunaújvárost kirabolták. Az elkövető pedig a Fidesz-kormány volt"

Pintér Tamás polgármester, Dunaújváros alpolgármesterei és Kálló Gergely országgyűlési képviselő közös sajtótájékoztatót tartottak kedden Dunaújváros kirablásáról címmel.

Dunaújváros jobbikos polgármestere annak kapcsán, hogy a kormány minden tiltakozás ellenére különleges gazdasági övezetté nyilvánította Iváncsa, Rácalmás, Adony, illetve Kulcs területét, a dél-koreai SK Innovation új akkumulátorgyárának tervezett helyszínét úgy fogalmazott:

Azért tartjuk a mai sajtótájékoztatót, mert Dunaújvárost kirabolták. Az elkövető pedig a Fidesz-kormány volt.

Hangsúlyozta, olyan példátlan eset ez, amilyen Magyarországon még nem.

Elvették a dunaújvárosiak pénzét, azt, amiért megdolgoztak, amit évek óta kaptunk a mögöttünk látható Hankook gumigyártól is

– mondta.

Kálló Gergely jobbikos országgyűlési képviselő úgy véli, ez a lépés pitiáner bosszú azért, amiért a legutóbbi választásokon is a kormánypárt veszített a körzetben. Kálló azt üzente a Fidesznek:

Tegyék az egész országot különleges gazdasági övezetté, és akkor folytatódhat a rablás, a lopás.

A képviselő szerint az az egyetlen megoldás, hogy a 2022-es országgyűlési választásokon le kell váltani a Fideszt, s olyan kormányt kell alakítani, ami szolidáris, nem a kifosztásra alapozza a kormányzást, valamint nem egymás ellen hangolja a településeket.

Pintér Tamás a sajtótájékoztatót megelőzően Facebook-oldalán arról számolt be, miszerint:

A Fidesz dunaújvárosi politikusai elképesztően gyáva alakok. A múlt heti közgyűlésre a Fidesz három képviselőjéből mindössze egy jelent meg, azonban Lőrinczi Konrád gyáva módon nem szavazott annál a napirendnél, ahol a Közgyűlés elítélte a különleges gazdasági övezet létrehozását. Most Molnár Krisztián a dunaújvárosi körzet fideszes elnöke, aki egyben a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke levelet küldött nekem, amiben arcpirítóan azt írja: >>Nem tisztem vizsgálni, hogy a megkötött megállapodások mennyiben jogszerűek, mennyiben arányosak.<< Az egész övezetnek Molnár Krisztán volt a beterjesztője, most mégis azt írja, hogy semmivel sincs tisztában.

A Dunaújváros melletti különleges gazdasági övezet létrehozásáról szóló kormányrendelet egyébként hétfő este jelent meg a Magyar Közlönyben, amely létrehozza a Duna-mente – Fejér megye különleges gazdasági övezetet. A rendeletben érintett helyrajzi számok olyan ingatlanokon levő beruházásokat érintenek, melyeket Rácalmás, illetve Iváncsa Dunaújváros hathatós (pénzügyi) segítségével valósított meg. Cserébe a két település a mezőföldi nagyvárossal olyan – most is érvényes és hatályos – polgári jogi szerződést kötött, mely szerint az ebből származó iparűzési adót 50-50 százalékban osztják meg a települések és Dunaújváros között.

Most ezt a Dunaújváros korábbi, fideszes vezetése által kötött megállapodást rúgja fel az Orbán-kormány teljes egészében, és az ebből származó iparűzési adó elosztását egy az egyben a fideszes Molnár Krisztián irányította Fejér Megyei Közgyűlésre bízta.

A lépés a megállapodás felrúgásával az ellenzéki vezetésű Dunaújvárostól nagyságrendileg évi 1,5 milliárd forint bevételt vesz el.

Jakab Péter: Orbán, mint valami elmeháborodott király döntött Dunaújváros ostromáról

Jakab Péter, a Jobbik elnöke, miniszterelnök-jelöltje ingerült hangvételű posztban reagált arra, hogy a kormányzat - a tiltakozások ellenére is - létrehozza a különleges gazdasági övezetet Fejér megyében, hogy anyagilag ellehetetlenítse a jobbikos vezetésű Dunaújvárost.