Megvan az 5,5 millió beoltott: szombattól már a boltba sem kell a maszk, étterembe, szállodába pedig védettségi igazolvány nélkül is lehet menni

Megvan az 5,5 millió beoltott: szombattól már a boltba sem kell a maszk, étterembe, szállodába pedig védettségi igazolvány nélkül is lehet menni

Mint megírtuk, Orbán Viktor a ma reggeli Kossuth Rádióban tett látogatása során elmondta, hogy várhatóan ma késő délutánra elérhetjük az 5,5 millió beoltottat.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszterhelyettese Facebook-oldalán osztotta meg, hogy

megvan az 5,5 millió beoltott Magyarországon.

 Ennek megfelelően szombattól az alábbi szabályok lépnek életbe:

  • A kórházak és szociális intézmények kivételével megszűnik a kötelező maszkviselés, nem kell majd maszkot viselni az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön sem. Ugyanakkor a maszkhasználat senki számára sem tiltható meg.
  • Védettségi igazolvány nélkül is be lehet majd menni a vendéglátó üzletekbe, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe, és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra.
  • Megszűnnek az üzletekre vonatkozó korlátozások (a 10 nm/vásárló, és a távolságtartási szabály).
  • Családi események, magánrendezvények esetén az eddigi 50 fős létszámkorlátozás 100 főre, lakodalom esetén pedig a 200 fős létszámkorlátozás 400 főre emelkedik.
  • Sportrendezvények, a zenés-táncos rendezvények, illetve a zárt térben tartott, vagy 500 főt meghaladó szabadtéren tartott egyéb rendezvények tekintetében marad a létszámkorlátozás és továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni. A 18 év alattiak is csak védettségi igazolvánnyal vagy védett személy felügyelete mellett vehetnek részt ezeken a rendezvényeken.
  • Az egyetemek és a főiskolák is visszatérnek a jelenléti oktatásra.