Hétfő reggel tűzharc alakult ki a kabuli reptéren, egy ember meghalt

Hétfő reggel tűzharc alakult ki a kabuli reptéren, egy ember meghalt

Tűzharc bontakozott ki hétfő reggel a kabuli repülőtér északi kapujánál az afgán biztonsági erők és ismeretlen támadók között, egy afgán biztonsági meghalt, hárman pedig megsebesültek, írja a Telex a német hadsereg Twitter-oldalára hivatkozva.

A tűzharcba a német katonák mellett az amerikaiak is belekeveredtek. A Reuters szerint eddig körülbelül húszan hunytak el a kabuli repülőtéren, egyesek lövöldözésekben, vannak akiket agyontapostak a tömegben, míg mások a repülőgépre felkapaszkodva vesztették életüket.

A magyar honvédség főparancsnoka, Ruszin-Szendi Romulusz szombaton elmondta, hogy előretolt műveleti bázist hozott létre a Honvédség Kabul környékén. A bázison 78 főt helyeztek el, 10 családot, 23 férfit, 25 nőt, 30 gyereket, de csak miután mindenki hazaért, azután fognak róluk tájékoztatást adni.

Joe Biden amerikai elnök múlt héten kifejtette, hogy elkerülhetetlen volt a "káosz" Afganisztánban, miután az Egyesült Államok kivonta haderejét az ázsiai országból. Szerinte nem lehetett volna jobban kezelni a kivonulást, cáfolta azt a The Wall Street Journal című amerikai napilapban korábban megjelent információt is, miszerint a legfőbb katonai parancsnokai azt javasolták: ahelyett, hogy minden csapatot kivonnának őszre, hagyjanak 2500 katonát Afganisztánban a béketárgyalások idejére.