A Péterffy Kórház a roskatag példája annak, hogy az egészségügyi rendszer nemcsak az elmúlt 12 év hibája

péterffy kórház,
A Péterfy Kórház-Rendelőintézet és a Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet Péterfy Sándor utcai telephelye a főváros VII. kerületében
MTVA/Bizományosi: Róka László

Az 1930-ban épült VII. kerületi Péterffy kórház bár két kerület lakóit is fogadja, az elmúlt 90 évben teljes felújításon még nem esett át - kezdte Beleznay Zsuzsanna, a Jobbik Budapest 5. választókerületének jelöltje szerda délelőtt az intézet főbejáratánál tartott sajtótájékoztatóját. Terézváros alpolgármestere kihangsúlyozta, hogy a kórház jelenlegi állapotában nem elfogadható, hiszen az egészséges életkörülményekhez és az egészségügyi intézmények igénybevételéhez való jog alapvető kellene, hogy legyen a lakosság számára.

Lassan fél éve nincs onkológiája a Péterfy Kórháznak

Felújítási munkálatok miatt március óta nincs onkológiai ellátás a Péterfy Kórházban, a betegeiket a Szent Lászlóban látják el - írja a 444.hu. A felújítások még tavaly októberben kezdődtek meg, akkor még az onkológiai osztály a fül-orr-gégészettel kényszerült összeköltözni, majd amikor ott is megkezdődtek a felújítások, az intézmény vezetése úgy döntött, a Péterfy Onkológia betegeit a Dél-Pesti Centrumkórház - Szent László Kórház onkológiai osztálya, azaz az ott dolgozó orvosok látják majd el.

A felújítási munkálatok tehát elkerülhetetlenek, ahogy a házi betegápolás rendszerének bevezetésére is szükség lenne, hiszen két elöregedő kerületről beszélhetünk - hívta fel a figyelmet a legfőbb problémákra Beleznay. Arra a kérdésre, hogy mindezt miből lehetne finanszírozni, a politikus azt mondta:

A demokráciát és a jogállamot helyre kell állítani, ezt követően az uniós források lehívhatóvá válnának. Így ahhoz a 2500 milliárd forinthoz is hozzáférhetne Magyarország, amit az Orbán-kormány miatt elzártak haznáktól. Ebből megvalósíthatóak lennének az elképzelések.

Rig Lajos, a Jobbik egészségügyi szakpolitikusa mindezt annyival egészítette ki, hogy a Péterffy esete nem regionális probléma. Mint fogalmaz, "ha végigmegyünk bármelyik megyén, választókerületen, akkor hasonló egészégügyi hiányosságokat láthatunk".

Bár sok kórházat felújítottak: a szigeteléstől kezdve, a nyílászárók cseréjén át, az új eszközök beszerzéséig modernizálták őket, de a legtöbb estben még mindig a 60-as évekből ott maradt egészségügyi bútorzatot használják. Mindenki tudja, hogy a gyógyulás alapfeltétele, a beteg komfortérzete. Nem mindegy, hogy a páciens olyan ágyban fekszik, aminek a szivacsa és a vas része leér a földre, vagy olyan XXI. századi modern egészségügyi technikának is megfelelő ágyban, mint amit Németországból vagy Svájcból 2015-től hoztunk be

- árnyalta a kórházak állapotát Rig, majd emlékeztetett rá, hogy hat évvel ezelőtt több egészségügyi intézményt segített többek között Ajkán, Tapolcán és Ózdon új bútorok beszerzésével. Ezt követően Beleznay számára is felajánlotta a segítségét a Péterffy Kórház mielőbbi rendbetétele és modernizálása kapcsán, mivel szerinte

ezeket a problémákat csakis összefogással lehet megoldani. Úgy gondolom, hogy az egészségügyi rendszer nemcsak az elmúlt 12 év hibája, hanem az elmúlt 30 év fejlesztéseinek a hiánya is.