Egy év felfüggesztett börtönt kapott Gődény György rémhírterjesztés miatt

gődény
Gődény György
Youtube

Rémhírterjesztés miatt egy év börtönbüntetést kapott Gődény György, amelynek végrehajtását két évre felfüggesztették, a végzés még nem jogerős - írja a Mandiner.

Ahogy arról az Alfahíren korábban beszámoltunk, különleges jogrend idején elkövetett rémhírterjesztés miatt emelt vádat a Nyíregyházi Járási Ügyészség Gődény György ellen, mert tavaly novemberben olyan írást tett közzé, melynek tartalma alkalmas volt arra, hogy akadályozza a koronavírus elleni védekezés eredményességét.

A vádirat lényege szerint Gődény tavaly november 25-én a déli órákban „A választás szabadsága” címmel egy írást rakott fel a saját internetes oldalára, amit aztán közzétett a róla elnevezett egyéb közösségi média oldalára is. A férfi értelmetlen intézkedésnek nevezte a nyugdíjasok számára biztosított vásárlási idősávot, a kormányzat intézkedéseit víruspropagandának titulálta, illetve az egész védekezést mesterségesen szított hisztériának nevezte. A kötelezően viselni rendelt szájmaszkokról pedig azt állította, hogy azok az egészségre ártalmasak, védelmi eszköz szerepüket nem töltik be.

A vádhatóság tárgyalás mellőzésével, csupán az ügyiratok alapján eljárva, úgynevezett büntetővégzés meghozatalát indítványozta, felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását kérve a vádlottra, amelynek a pénteken meghozott végzés helyt adott. 

A döntés azonban nem jogerős, a vádlott és védője kérheti a tárgyalás megtartását az ügyben. Az ügyészség ugyanakkor megfelelőnek tartja büntetést – mondta Szilágyi László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség szóvivője a Mandinernek.