Vizsgálóbizottság létrehozásáról állapodtak meg az osztrák ellenzéki pártok az ÖVP elleni korrupciós gyanú ügyében

kurz
Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

Parlamenti vizsgálóbizottság létrehozásáról állapodtak meg Ausztriában az ellenzéki pártok a kormánykoalíciót vezető Osztrák Néppárt (ÖVP) köreit érintő korrupciós nyomozáshoz kapcsolódva - jelentették be az érintett pártok képviselői szerdán Bécsben sajtótájékoztatón.

Az MTI azt írja,

a Szociáldemokrata Párt (SPÖ), az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és az Osztrák Liberális Fórum (NEOS) képviselőinek elképzelései szerint a tervezett parlamenti vizsgálódás a szombaton lemondott volt kancellárral, Sebastian Kurzcal közeli kapcsolatban állókat érintő korrupciós gyanúra, illetve az ÖVP vezetőinek az osztrák sajtóban kiszivárgott üzenetváltására terjedne ki.

A bizottság - amelynek létrehozását a parlamenti kormánytöbbség még megnehezítheti - az ellenzék reményei szerint a jövő hónapban megkezdheti munkáját, de a hírügynökségek számításai szerint a jövő évben mindenképpen.

A gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó ügyészség (WKStA) tíz embert, köztük Kurzot, magas rangú tanácsadókat, illetve egy közvélemény-kutató cég két alkalmazottját gyanúsítja azzal, hogy közpénz felhasználásával felmérési adatokat manipuláltak Kurznak kedvezően, amikor a pártelnöki, majd kancellári tisztségre pályázott. Kurz tagadja, hogy törvénytelenséget követett volna el. A közvélemény-kutató cég egyik alkalmazottját - akit adatok megsemmisítésével gyanúsítanak - kedden őrizetbe vették.

Osztrák kormányválság: bizonyítékok megsemmisítésének gyanújával őrizetbe vettek egy közvélemény-kutatót

Mint megírtuk, a szombat esti kabinetülést követően az ellene irányuló korrupciós vizsgálatok nyomán bejelentette lemondását Sebastian Kurz osztrák kancellár. Bejelentette lemondását Sebastian Kurz osztrák kancellár a szombat esti kabinetülést követően az ellene irányuló korrupciós vizsgálatok nyomán - írja az MTI. Utódjaként Alexander Schallenberg eddigi külügyminisztert javasolta.

A vizsgálóbizottság megalakításával kapcsolatban Kai Jan Krainer szociáldemokrata képviselő a szerdai sajtótájékoztatón azt mondta:

szerintük amit az ügyből eddig láttak, az csak a jéghegy csúcsa.

Andreas Hanger, az ÖVP képviselője reagálásában felelősségteljes hozzáállásra szólította az ellenzéket, és leszögezte, hogy a vizsgálóbizottságnak létrejötte esetén korrekt feltáró munkát kell végeznie.