Gulyás Gergely óvatosságra int az Erdélyből a Békemenetre idebuszoztatott szimpatizánsok kapcsán

Gulyás Gergely óvatosságra int az Erdélyből a Békemenetre idebuszoztatott szimpatizánsok kapcsán

Cikkünk frissül...

Csütörtökön délelőtt 10 órakor Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő kormányinfót tartottak.

Bejelentéseiket azzal kezdték, hogy rendes kormányülés jövő hét szerdán várható, aminek okát az adta, hogy ma kezdődik a brüsszeli uniós csúcs, három fő témával. A legfontosabb ezek közül az energiaárak kérdése, a második kérdés a migráció, majd a lengyel alkotmánybíróság döntése is kiváltott egy vitát.

Egekben az energiaárak

Az elmúlt hónapokban drámaian megemelkedtek az energiaárak, aminek több oka van Gulyás szerint. A világpiaci árak változása mellett a legfőbb oka mégis az Európai Bizottság átgondolatlan energiapolitikája, míg a legnagyobb veszély, hogy a bizottság új javaslata ráterhelné az áremeléseket a fogyasztókra.

Lakásokat és autókat adóztatnának meg. Ez nyílt támadás a rezsicsökkentés ellen. Ha megnézzük, a földgáz ára egy év alatt 400 százalékkal nőtt

- tette hozzá a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki kiemelte, hogy Magyarországon a legalacsonyabb a gáz és a villany lakossági ára.

A baj az, hogy az Európai Bizottság nem segítette azt, hogy Európa megőrizze versenyképességét... Olyan intézkedéseket hozott, ami hozzájárult ennek a válságnak a kialakításához

 - mutatott rá Gulyás, aki szerint Brüsszel erőltette a klímavédelemre hivatkozva a hagyományos energiatermelés leépítését. Idén tavasszal már érezhetőek voltak a válság előjelei: a kereslet folyamatosan erősödött, a hosszú távú gázszerződések kifutóban voltak, a tározók alacsony töltöttségen álltak, ennek ellenére Brüsszel fél éven keresztül semmit sem tett és semmilyen egyeztetést sem kezdeményezett az Európát energiával ellátó országokkal - tette hozzá.

Az ETS, széndioxid-kvótarendszert a Bizottság ki akarja terjeszteni a közúti közlekedésre és az emberek lakásaira, házaira is - emelte ki. A V4-es országok az ehhez hasonló javaslatpkat vissza fogja utasítani - emelte ki.

Ha piaci árak lennének, akkor a magyar családok ma egy évben 386 ezerrel fizetnének többet, mint a jelenlegi rezsicsökkentett árak mellett. Havi 32 ezer forint többletet jelentene minden család számára a mostani piaci ár.

Egyre égetőbb a menekültkérdés

A migrációs kérdések kapcsán Magyarországnak javaslatai vannak Brüsszel számára, amik azért is indokoltak, mert a migrációs nyomás rendkívüli mértékben növekedett - vélekedett a miniszter. 

Ha megnézzük a tavalyi és az idei számokat, akkor azt látjuk, hogy míg a tavalyi év végén több mint 27 ezer ember próbálta meg eredménytelenül átlépni engedély nélkül a magyar határt, addig ez idei évben ugyan ebben az időszakban több mint 91 ezer ember - vázolta Gulyás az egyre romló migrációs helyzetet, majd megjegyezte, hogy határvédelemre költött 588 milliárd forintnyi állami kiadásból csak pár milliárdot finanszírozott az EU. Meglátása szerint vissza kell állítani a tranzitzónákat és a menekültekről az EU határain kívül kell dönteni.

Gulyás: Márki-Zay Péter beengedné a migránsokat és lebontaná a kerítést

Gulyás az MTVA kérdésére elmondta, Márki-Zay Péter migráció ügyben a magyar baloldal nyilatkozatait hangoztatja, befogadná a migránsokat és lebontaná a kerítést. Szerinte meg kell állítani menekülteket a külső határon és mérlegelni, kit engedünk be.

Úgy véli, a hódmezővásárhelyi polgármester azt szeretné, ha Gyurcsány Ferenc pártja lenne a legerősebb frakció a parlamentben.

Benzinár: a kormány egyelőre nem tervez külön intézkedéseket

Mint ismert, rekord magas a benzinár, Horvátországban 550 forintnál befagyasztják a kiskereskedelmi árakat. Az ATV kérdésére, miszerint a kormány tervez-e hasonlókat, Gulyás közölte, a kormány hozott korábban hasonló döntést, az adóteher mértéke csökken, ahogy a kőolaj ár emelkedik. Bár nagyon drága a benzin itthon, de így is az egyik legolcsóbb az EU-ban. Egyelőre fizetik az árakat, ugyanakkor külön intézkedést nem terveznek.

Úgy tűnik, nem akarja egy frakcióba terelni az ellenzéket a kormány

Arra a kérdésre, hogy a kormány támogatja-e az ISZOMM-os Székely Sándor javaslatát, amely egy frakcióba kényszerítené az ellenzéki pártokat, Gulyás elmondta, "Magyarországon nagyvonalú és ellenzékbarát a frakcióalakítási szabályozás."

Az ISZOMM politikusának frissen benyújtott javaslata egy frakcióba kényszerítené az ellenzéki pártokat

Székely Sándor független országgyűlési képviselő kezdeményezi, hogy a pártok csak a névlegesen megszerzett szavazatok arányában alakíthassanak országgyűlési képviselőcsoportokat, ezért a mai napon erről szóló határozati javaslatot nyújtott be Kövér Lászlóhoz - írja az MTI. Pártok közös indulása esetén így a frakciójuk is közös lenne, mind a kormánypárti, mint az ellenzéki sorokban.

Akinek a közös lista alkotásában részt vesz a pártja, annak ha van öt képviselője, alakíthat frakciót. A miniszter közölte, nem ismer ilyen javaslatot, és nem is merült fel ennek ötlete. A választásokig már nem terveznek hozzányúlni ehhez.

Nincs napirenden a kötelező maszkviselés

„Magyarország polgárai felnőttek, ha bárki akarja, akkor maszkot hord” - mondta Gulyás. Magyarul a romló járványhelyzetben nem tervezik elrendelni a maszkviselést a zárt terekben. Az oltás az eszköz a vírus ellen - hangoztatta.

Közel van a kormány ahhoz, hogy megvegye a ferihegyi repteret

Néhány napja Orbán Viktor a szerbiai Ludason arról beszélt, hogy a magyar kormány bármelyik pillanatban visszavásárolhatja a ferihegyi repteret. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a szerződés lezárása hosszabb folyamat, de az eladói és vevői szándék találkozik. Az üzletet akár idén nyélbe üthetik, de lehet, hogy jövő év elejére csúszik.

Semmilyen beruházást nem támogatnak Zamárdiban

Gulyás szerint a kormány semmilyen beruházást nem támogat Zamárdiban. Mint megírtuk, a korábbi tervek szerint Zamárdiban 8 darab 9 emeletes, valamint 10 darab 5 emeletes épületet húznának  fel a 10 hektáros ingatlanon. 

Elkaszálta Gulyás a fideszes vezetésű Zamárdira tervezett, 25 méter magas lakópark tervezetét

Nemrégiben egy lakótelep építésének terve borzolta Zamárdi lakosainak kedélyeit: a terv az volt, hogy a Balaton Sound kempingjének helyére 25 méter magas házak épülhetnek, egész pontosan, hogy a terület „nagyvárosias lakóterület" besorolást kapjon, és 8 db 9 emeletes valamint 10 darab 5 emeletes épületet húzzanak fel a 10 hektáros ingatlanon.

Gulyás nem javasolja senkinek, hogy tömegeket hozzon Romániából a Békemenetre

Mint ismert, Romániában nagyon rosszak a koronavírus-számok, az RTL riportere emiatt megkérdezte, nem lát-e járványügyi kockázatot Gulyás abban, hogy a CÖF a Békemenetre buszokkal hoz hazánkba szimpatizánsokat Romániából.

"Én óvatosságot javasolnék abban, hogy Erdélyből, Románia területéről ilyen tömegrendezvényekre bárki sokakat hozzon"

- fogalmazott. A miniszter szerint Romániában az átoltottság is az egyik legalacsonyabb Európában." Ilyen alacsony átoltottságú országnál jobb az óvatosság", mondta a miniszter.