Átlépte az 500 forintos határt a benzin átlagára, egyre több pénzt keres rajta a kormány

Átlépte az 500 forintos határt a benzin átlagára, egyre több pénzt keres rajta a kormány

A szerdára bejelentett üzemanyagár-változást követően a 95-ös benzin átlagára átlépte a lélektanilag számító 500 forintos határt, közölte a holtankoljak.hu.

A szakportál jelezte, a hét közepén a gázolaj átlagára nem változik, viszont a benzin ára bruttó 5 forinttal kerül majd többe. Így az átlagárak az alábbiak szerint alakulnak: 

95-ös benzin: 501 Ft/liter
Gázolaj: 512 Ft/liter 

Az üzemanyagárak jelentős növekedését világpiaci drágulás okozza, ugyanakkor a kormánynak így is komoly mozgástere van, hiszen a benzinkutakon látható árak közel fele állami adókból tevődik ki.

Mint arról korábban beszámoltunk, a világpiaci árak ugrásaitól függetlenül az üzemanyagok alapárait a kormány jelentősen megtoldja, ehhez összesen három adónemet használ:

  • benzinnél literenként 120 forint, gázolajnál 110,35 forint jövedéki adót,
  • benzinnél literenként 4,145 forint, gázolajnál 3,883 forint kőolaj-készletezési díjat,
  • majd ezekre egységesen 27 százalék áfát számít fel.

Mindez azt jelenti, hogy egy kereken 500 forintos benzinár esetében levonva az áfát, a készletezési díjat és a jövedéki adót, maga az üzemanyag 500 forint helyett valójában 269,6 forintba kerül literenként, az állam pedig 230,4 forintot keres minden literen.

A kormány ennek ellenére semmilyen intézkedést nem tett az üzemanyagárak csökkentése érdekében. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter múlt heti Kormányinfóján is csak annyit tudott reagálni a témára, hogy - az ide vonatkozó törvény értelmében - már tavasszal csökkentették a jövedéki adókat, ami benzin esetében 5 forintot, míg gázolaj esetében 10 forintot jelentett.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke nemrég azt javasolta a kormánynak, hogy engedjék el az év hátralevő részében az üzemanyag jövedéki adóját. Ezzel a lépéssel hirtelen 400 forint alá zuhannának az üzemanyagárak, noha az állam jelentős terhet venne magára. Érdekesség, hogy hasonló helyzetben Orbán Viktor miniszterelnök 2004-ben, még ellenzékből ugyancsak felháborodva követelte a szocialista kormánytól, hogy csökkentse az üzemanyagokon lévő jövedéki adót vagy az áfaterhet ahelyett, hogy nyerészkedne - most azonban erről szó sem lehet.