Rusvai minden zárt térben megkövetelné a védettségi igazolványt

Rusvai minden zárt térben megkövetelné a védettségi igazolványt

„Ne lehessen védettségi igazolás nélkül bemenni még egy falusi kocsmába sem!” – mondta Rusvai Miklós, a Magyar Tudományos Akadémia professzora a Fidesz-közeli Karc FM rádióban. A szakember üdvözölte a maszkviselés kötelezővé tételét a közösségi közlekedésben, és kifejtette, a legújabb vizsgálatok szerint 93 százalékban akadályozza meg a maszk viselése a koronavírus terjedését, de jó az influenza ellen is.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

Rusvai azt mondta, nem mindegy, hogy a nyájimmunitást Magyarország az átoltottsággal, vagy a svéd és a brit példa alapján, jelentős számú fertőzöttet és elhunytat követelve, az átfertőzéssel éri el. Emlékeztetett, Olaszországban például csak az dolgozhat, aki igazolja oltottságát. Magyarországra kitérve arra számít, ha a munkaadók kötelezővé teszik a védőoltást, akkor növekedni fog az átoltottság. A szabályozás elsősorban a az állami, önkormányzati és a nagyobb méretű cégek esetében érheti el célját, míg kisebb cégeknél a működést veszélyezteti, ha egy alkalmazott a munkaadó elvárása ellenére nem oltatja be magát, és így kieseik a munkavégzésből.

Itt a rendelet a maszkviselésről és a munkaadó által elrendelhető kötelező oltásról

Csütörtök késő este megjelent a Magyar Közlönyben a csütörtöki kormányinfón bejelentett intézkedéscsomag. Mint arról beszámoltunk, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a tájékoztatón közölte, ismét kötelező lesz a maszkviselés a közösségi közlekedési eszközökön, illetve lehetővé teszik a munkáltatóknak, hogy kötelezzék munkavállalóikat a koronavírus elleni védőoltás felvételére.