Sümegprágai bányaügy: a minisztérium szerint minden a legnagyobb rendben

Sümegprágai bányaügy: a minisztérium szerint minden a legnagyobb rendben

Semmitmondó, az esetleges félelmeket csöppet sem cáfoló választ kapott Rig Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselője arra a kérdésre, a kormányzat – a helyiek kérésének megfelelően – megakadályozza-e a sümegprágai bányanyitást, illetve azt, hogy a bánya a kitermelést követően a balatonrendesi példa alapján sittlerakóként működjön. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára, Schanda Tamás által jegyzett válasz mindössze annyit rögzít,

a sümegprágai bányatelkeket érintő bányászati jogot a hatályos szabályozásnak megfelelően adták ki.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

Mint arról korábban lapunk többször is beszámolt, Sümegprága mellett egy osztrák cég, a Modre Bergbau GmbH bazaltkitermelésre kapott engedélyt. A helyiek a bányanyitást is ellenezték, de attól tartanak, hogy a kitermelt bazalt helyére – hasonlóan a balatonrendesi bányához – építési hulladékot helyeznének el. A Balatontipp korábbi cikke kiemeli, a sitt elhelyezése nem hulladéklerakásnak, hanem hulladékhasznosításnak minősül. A sümegprágaiak nevében tette fel a kérdést Rig:

Számít-e a helyiek érdeke, a természet védelme, a nemzeti örökségeink, vagy a profit, önös érdekek mindennél előbbre valók?

Az államtitkári írásban erre nincs válasz.