Oltott tanárszakos hallgatókat toboroznak az oltatlanként kieső tanárok helyére

érettségi, vizsga, iskola, diák
Szigetváry Zsolt / MTI

Negyedéves, oltott, tanárszakos hallgatóknak is állást kínált több tankerületi központ is januári kezdéssel – hangzott el az RTL Klub Híradójában. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerint a szakszervezetek tévedtek, mert a karácsonyi szünetet követően mindenütt rendben elkezdődött az oktatás. Az érdekképviseletek viszont úgy látják, ez azért történt, mert a kieső tanárok helyett a többiek erőn felül dolgoznak, illetve tanárszakos hallgatóknak állást kínáltak.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője a Híradónak azt mondta, azzal csábítják a hallgatókat, hogy „próbálják ki magukat élesben”. Az egyik tankerület által kiküldött felhívásban olyan negyedéves tanárszakosokat keresnek, akik koronavírus elleni védőoltással rendelkeznek és óraadói tevékenységet vállalnának. Egy másik tankerület felhívásában pedig „heti 1-2-3 napra terjedő részmunkaidős állást” kínálnak egyedi megállapodás alapján úgy, hogy az igazodjon az egyetemi elfoglaltságukhoz. A PDSZ szerint viszont őket az oltatlanság miatt kieső kollégáik helyére keresik. A Pécsi Tudományegyetem a Híradó birtokába került levél tartalmát, miszerint

pedagógusok helyettesítésére keresnek tanárszakosokat,

az egyetem sajtóosztálya megerősítette.

A Híradó kérdésére az Emmi azt válaszolta, a szükséges ismeretekkel már rendelkező hallgatók

határozott időre és kizárólag gyakornokként bevonhatók a feladatellátásba.

A tárca úgy véli, a „sikeres oltási kampány miatt mindössze a tanárok 1 százalékát kellett pótolni”.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint még ugyanennyien lehetnek, akik egyéni mentesítést kaptak az Emmitől. Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke arra mutatott rá, ezek a felmentések „előbb-utóbb le fognak járni”, tehát a probléma „kristályosodni és csúcsosodni fog”, ráadásul ez csak az Emmi által irányított területre vonatkozik, tehát az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), a szakképzési centrumok és az agrár-szakképzési centrumok területére nem. Az ITM a Híradó megkeresésére pontos számot nem közölt, csak annyit, hogy a túlnyomó többség beoltatta magát, az oktatás pedig zavartalan.

Mint arról korábban lapunk is beszámolt, összesen 780 tanárt küldtek fizetés nélküli szabadságra, mert nem voltak hajlandóak felvenni a koronavírus elleni védőoltást.

A pedagógusok 1 százaléka oltásellenes, ők mától fizetés nélküli szabadságra kerültek

Az állami fenntartású iskolákban a pedagógusok egy százaléka nem vette fel az oltást, közölte hétfő délelőtt az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A tárca tájékoztatása szerint minden feladatellátási helyen újraindul az oktatás a téli szünetet követően, ugyanis az állami fenntartású iskolákban a 78.000 pedagógus mindössze 1 százaléka utasította el a védőoltás felvételét, így körülbelül 780 ember nem folytathatja az oktatást addig, míg nem tesz eleget egészségügyi kötelezettségének.

Lapunknak mind a PSZ, mind a PDSZ illetékese nyilatkozott, akik úgy vélik, zavart fog okozni az oltatlanok fizetés nélküli szabadságra küldése.

PSZ: „Nem fog összeomlani a rendszer, de működési zavarokat okozhat majd a létszámhiány"

Arányait tekintve nem olyan magas az a mintegy 3 százalék, ennyien eshetnek ki a kötelező oltás miatt az oktatásból a későbbiekben, de ne feledjük, hogy 12 ezer pedagógus már eleve hiányzik, és ha ehhez még hozzáadódik az a körülbelül 3-4 ezer pedagógus, akik nincsenek beoltva, akkor az már komoly problémákat okozhat, mint ahogyan a PSZ az elmúlt hetekben jelezte is - nyilatkozta az Alfahírnek Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke.