Március 10-én lesz a köztársaságielnök-választás

Március 10-én lesz a köztársaságielnök-választás

A csütörtöki kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy az országgyűlés ülésszaka február 21-én kezdődik és március 10-én zárul, ami egybeesik Áder János köztársasági elnök utúdjának kiválasztásával.

Gulyás Gergely: A védettségi igazolvány február 15-től oltási igazolvánnyá alakul, csökken a karantén ideje

Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter azzal kezdte a csütörtöki Kormányinfót, hogy az omikron variáns megjelent Magyarországon, a fertőzések nagy részét már az új variáns adja. A következő hetekben a megbetegedések száma jelentősen emelkedni fog. A kórházi kapacitások tekintetében a normál betegágyak közül 25% olyan, ahol covidos vagy covid-gyanús beteget ápolnak, 8546 szabad ágy áll rendelkezésre jelenleg.

A tavalyi év utolsó kormányinfóján maga Orbán Viktor jelentette be, hogy Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli minisztert jelöli a posztra a Fidesz–KDNP. Novák december 31-ével le is mondott korábbi tisztségéről, amit kormányzati Zsigó Róbert családokért felelős parlamenti államtitkár örökölt meg tőle.

De nemcsak Novák neve merült fel új államfőként. Gulyás Gergely korábban azt nyilatkozta az ATV-nek, hogy Orbán Viktor eredetileg Kövér Lászlót akarta felkérni a posztra, ugyanakkor ő ezt nem vállalta.

Az ellenzéki pártok sem hagyhatták szó nélkül Novák felkérését, a Jobbik például úgy fogalmazott, hogy Novák Katalinnak "a kormányból „elévülhetetlen érdemei” vannak ennek a velejéig korrupt, a jogállamot szembeköpő, antidemokratikus rendszer kialakításában, majd a közvetlen köztársaságielnök-választás mellett foglaltak állást.

Azt is érdemes megemlíteni, hogy mivel Áder János államfői mandátuma 2022. május 10-én jár le, az új köztársasági elnököt még a jelenlegi kétharmados, Fidesz–KDNP-s többségű Országgyűlés fogja megválasztani.