Pegasussal figyelte meg a Netanjahu elleni mozgalom vezetőit az izraeli rendőrség

Benjámin Netanjahu
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, a jobboldali Likud párt elnöke a parlamenti választások eredményváró rendezvényén Jeruzsálemben 2021. március 24-én.
Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan

Az izraeli rendőrség az izraeli NSO Group Pegasus kémszoftverével figyelte meg a Benjámin Netanjahu akkori kormányfő elleni mozgalom vezetőit, valamint korrupció-gyanús polgármestereket és más gyanúsnak vélt személyeket, állítja kedden megjelent riportjában a Kalkaliszt nevű izraeli újság tényfeltáró írása - írja az MTI.

Az izraeli törvények szerint a rendőrség csak bírói engedély vagy a legfőbb ügyész jóváhagyása esetén vethette volna be a kémprogramot a megfigyelt célszemélyek lehallgatására, de a lap állítása szerint enélkül használták a szoftvert.

A cikk azt állítja, hogy

2020-ban, amikor hetente többször több százezren tüntettek Jeruzsálemben a miniszterelnöki rezidenciánál és az ország útkereszteződéseiben, a Netanjahu bizalmasa, Amír Ohana belbiztonsági miniszter vezetésével működő rendőrség az NSO kémprogramját telepítette a demonstrációkat szervező „fekete zászlós” civil mozgalom vezetőinek telefonjaira.

Mindemellett

  • korrupció gyanújába keveredett polgármesterek telefonjaira is kémprogramot telepítettek,
  • és egy vezető politikus munkatársát is megfigyelték, hogy információt szerezzenek a politikus esetleges korrupt viselkedéséről,
  • de szintén a Pegasussal figyelték meg a pride felvonulások előtt az LMBT-ellenes aktivistákat is, miután 2015-ben egy felvonuláson megöltek egy 15 éves lányt.

A cikk szerzője, Tomer Ganon a katonai rádióban elmondta,

2013-ban vásárolták meg a kémprogramot, és 4-5 magas rangú rendőrtiszt döntött az alkalmazásáról megfelelő jogi ellenőrzés nélkül.

Donáth Anna: független vizsgálóbizottság alakul a Pegasus-ügy miatt az Európai Parlamentben

"Kezdeményeztük egy Pegasus vizsgálóbizottság felállítását az Európai Parlamentben. A lehallgatási botrány kirobbanása óta azért küzdök, hogy az Európai Parlamentben álljon fel egy független vizsgálóbizottság. Ez most megvalósul" - írja közösségi oldalán Donáth Anna, a Momentum elnöke.

A rendőrség cáfolja, hogy törvényt sértett volna, és állítja, hogy

„a szervezeten kívüli jogi tényezők és a főügyész felügyelete mellett alkalmazták a kibereszközt”.

A Pegasus nevű kémprogramot több országban újságírók, kormányzati tisztviselők és emberi jogi aktivisták megfigyelésére használták fel. Izrael csakis kormányok számára engedélyezi kibertermékek exportját, törvényes felhasználásra, bűncselekmények megelőzésére és kivizsgálására, valamint a terrorizmus elleni küzdelemre, és a vásárló országok kötelezettséget vállalnak ezen feltételek teljesítésére.

Stummer szerint maga a Pegasust gyártó cég is úgy találhatta, a magyar állam visszaélt a szoftverével

Az elmúlt napon bejárta a nemzetközi és a hazai sajtót, hogy felmondta a szerződést a lengyel és a magyar kormánnyal is a Pegasust kifejlesztő izraeli NSO Group. Ugyanakkor a Gazeta Wyborcza értesülése szerint a kémszoftver lengyel beszerzését még 2017-ben a szakminiszter intézte Budapesten; és azt 5,4 millió euróért vásárolhatta meg illegálisan Lengyelország.

Mint megírtuk, az Egységben Magyarországért szakpolitikusai a kormánypártok által elszabotált keddi Nemzetbiztonsági bizottsági ülést követő sajtótájékoztatón jelentették be, hogy elkészült az egységes ellenzék nemzetbiztonságot és a titkosszolgálatokat érintő programja, és egy áprilisi kormányváltás után többek között visszaállítják a testület ellenőrző szerepét is.

Részletek alábbi cikkünkben:

Feloldják a titkosításokat, felülvizsgálják a megfigyeléseket, változtatnak a TEK működésén - ilyen lesz a nemzetbiztonság a kormányváltás után

Az Egységben Magyarországért szakpolitikusai a kormánypártok által elszabotált Nemzetbiztonsági bizottsági ülést követő sajtótájékoztatón jelentették be, elkészült az egységes ellenzék nemzetbiztonságot és a titkosszolgálatokat érintő programja, és egy áprilisi kormányváltás után többek között visszaállítják a testület ellenőrző szerepét is. Stummer János, a Nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke közölte, a mai elmaradt meghallgatás után az első programpont magára a bizottságra vonatkozik majd.