Kásler újraszervezné a budapesti sürgősségi ellátást a Szent Imre kórház halálos tűzesete miatt

Kásler újraszervezné a budapesti sürgősségi ellátást a Szent Imre kórház halálos tűzesete miatt

A legfontosabb feladat a betegek biztonságba helyezése után a budapesti sürgősségi ellátás újraszervezése és a rekonstrukció azonnali elindítása - jelentette ki az emberi erőforrások minisztere vasárnap a XI. kerületi Tétényi úton lévő Szent Imre kórházban, ahol vasárnap reggel tűz ütött ki, ami halálos áldozatot is követelt.

Tűz ütött ki a Szent Imre kórházban

Tűz ütött ki vasárnap reggel a budapesti Szent Imre kórházban, a lángokat a tűzoltók kora délelőttre eloltották. Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy a lángok a kórház egyik többszintes épületének földszintjén, egy detoxikáló helyiségben csaptak fel. A tűzoltók nagy erőkkel - 18 gépjárművel - vonultak a helyszínre, kezdték meg az oltást és az életmentést.

Kásler Miklós miniszter a helyszínen tájékozódott arról, hogy a betegek, az őket gyógyító és ápoló orvosok, ápolók, valamint a teljes személyzet biztonságban van, és a főigazgatót minden segítségéről biztosította.

A miniszter a Facebook-oldalán közzétett videóban úgy fogalmazott:

"ami rajtunk múlik, azt megtesszük".

Kásler Miklóst a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház főigazgatója, Bedros J. Róbert tájékoztatta a helyszínen a tűzesetről, annak körülményeiről.

A főigazgató a videóban elmondta: a tűz a sürgősségi osztály detoxikáló helyiségéből indult ki. A tűzben egy beteg életét vesztette. Az A épületben lévő 56 beteget biztonságba helyezték. Jelenleg a károk felmérése folyik - mondta Bedros J. Róbert.

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel azt közölte: a tűz mintegy 50 négyzetméteren égett egy földszinti helyiségben. A lángok és a hőterhelés azonban mintegy 100 négyzetméteren rongálta meg az épületet.

Jelenleg a tűzeset keletkezésének körülményeit a katasztrófavédelem hatósági eljárás keretében vizsgálja.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője korábban az MTI-vel azt közölte: egy fiatal nő súlyos égési sérülések miatt vesztette életét. Hozzátette: a helyszínre hét mentőegység érkezett, két férfit és egy nőt füstmérgezés gyanújával más kórház toxikológiai osztályára vittek.

Frissítés:

Az intézmény este azt közölte, a tűzeset után átmenetileg nem fogad betegeket a kórház sürgősségi osztálya. Az előzetes vizsgálatok szerint a sürgősségi osztály detoxikáló helyiségében dohányzó beteg okozhatta a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban történt tüzet, amelyben a beteg életét vesztette - tették hozzá.

Tudatták, hogy a tüzet sikerült eloltani, azonban a helyiség kiégett, és a keletkezett füst miatt az egész épületet át kellett szellőztetni. Erre az időre az érintett épületben ápolt fekvőbetegeket a kórház másik szárnyában helyezték el, a sürgősségi osztályon lévő négy beteget más egészségügyi intézményekbe vitték át a mentők. A legtöbb beteget még délelőtt visszaköltöztették az eredeti kórtermükbe.

A keletkezett károk, például a falakat borító korom miatt a sürgősségi osztály átmenetileg nem fogad pácienseket. Az intézmény más osztályai nem érintettek - ismertették.