Szijjártó: katonákat küldhet a NATO Magyarországra az orosz-ukrán konfliktus miatt

NATO, svéd hadsereg
MTI/EPA/TT Hírügynökség/Karl Melander

Szijjártó Péter megerősítette, hogy a honvédelmi minisztérium tárgyalásokat folytat a NATO-katonák magyarországi telepítésére vonatkozó amerikai megkeresésről. A CNN információját illetően, amely szerint ezerfős egységről lehet szó, azt mondta, hogy ilyen információról nem tud. 

A Magyar Távirati Iroda tudósítása szerint az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatban elmondta, hogy kizárólag a higgadt, nyugodt, kölcsönös tiszteletre alapuló párbeszéd vezethet megoldásra, ezért folytatni kell a magas szintű egyeztetéseket.

Mint ismert, nemrégiben Románia jelezte, hogy kész további szövetséges csapatokat befogadni az ukrán válság kapcsán. 

A magyar-orosz hosszú távú gázvásárlási szerződés esetleges módosításával összefüggésben elmondta, hogy évi egymilliárd köbméterrel bővíthetik a szállítást a déli útvonalon, erről jövő héten fog egyeztetni Orbán Viktor kormányfő Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Figyelmeztették Orbán Viktort a moszkvai útja előtt

Az Euronews szerint fontos figyelmeztető jelzést adott az Európai Parlament Orbán Viktornak moszkvai útja előtt, miszerint Putyin meg akarja osztani az EU-t. A magyar kormányfőnek a közös európai álláspontot kell képviselnie. Egy 9 tagú delegációt küld az Európai Parlament Ukrajnába, hogy kifejezzék az EU támogatását az ország felé és az egységes uniós álláspontot képviseljék.