Csehország és Románia is kilép a budapesti székhelyű orosz "kémbankból"

nbb
Varga Mihály pénzügyminiszter és Nyikolaj Koszov, a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) igazgatótanácsának elnöke a pénzintézet új budapesti székháza, a Lánchíd palota átadóján 2021. február 19-én.
MTI/Balogh Zoltán

Csehország még pénteken szólította fel a budapesti székhelyű, orosz többségi tulajdonú Nemzetközi Beruházási Bankból (NBB) való kilépésre a tagokat az ukrán-orosz háború miatt, amely kezdeményezéshez vasárnap Románia is csatlakozott - számolt be róla a Telex.

A Nemzetközi Beruházási Bank 2019-ben, a nyugati tiltakozás ellenére tette át a székhelyét Moszkvából Budapestre, a bank alkalmazottainak és vendégeinek pedig diplomáciai mentességet adtak, ezért kezdték el „kémbankként" emlegetni.

Az Egységben Magyarországért szövetség szombaton az Oroszország Ukrajna elleni agressziója miatt a magyar kormánytól követelt szankciók között nevezte meg az NBB kiutasítását az országból.

Szankciókat követelnek Orbántól Putyin ellen az Egységben Magyarországért politikusai

Három fontos vonatkozásban is szankciókat követeltek a Vlagyimir Putyin elnök vezette Oroszországgal szemben az Egységben Magyarországért pártszövetség szombati online sajtótájékoztatóján: Paks II. felfüggesztése és a Putyin üzleti köréhez kapcsolódó vagyonok befagyasztása mellett az orosz kémbank kiutasítását is elvárják Orbán Viktortól.