„Nem engedhetjük, hogy egyetlen ember is hiányt szenvedjen olyan dolgokban, mint az ivóvíz vagy az alapvető tisztálkodási szerek"

„Nem engedhetjük, hogy egyetlen ember is hiányt szenvedjen olyan dolgokban, mint az ivóvíz vagy az alapvető tisztálkodási szerek"

Azok után, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, menekültek százezrei indultak nyugat felé, hogy elhagyják az országot a rakétatámadások miatt. A magyar határra az elmúlt másfél hétben nagyjából 150 ezer menekült érkezett, köztük számos kárpátaljai magyarral. Az elmúlt hetekben több civil szervezet és a történelmi egyházak összefogása révén rengeteg adomány érkezett, hogy ezzel is segítsenek a bajbajutottakon. Hozzájuk csatlakozott a hétvégén a Jobbik Ifjúsági Tagozata is.

Nagy Bence, a Jobbik IT országos alelnöke az Alfahírnek arról beszélt, hogy közvetlen a háború kitörését követő órákban, evidens volt, hogy menekültek százai, ha nem ezrei, fognak hazánkba érkezni, valamint a határon túli magyarság sem számíthat tényleges állami segítségre, úgyhogy meghirdettek központilag egy adománygyűjtő akciót az Ifjúsági Tagozat tagjai számára. 

„Szerencsére gyorsan megtelt egy kisbusz, tele adományokkal. Tartós élelmet, higiéniai termékeket és ruhákat kezdtünk gyűjteni."

Mint elmondta, Bencze János ellenzéki országgyűlési képviselő-jelölttel vágtak neki vasárnap hajnalban, hogy begyűjtsék az ország minden szegletéből az adományokat.

„Az első megálló Tapolca volt, ahol a helyiek annyi adományt gyűjtöttek, hogy a hatalmas Ford Transit, amellyel érkeztünk, félig megtelt. A másik felét Veszprémben, majd Budapesten szedtük be, utóbbihoz még a héten érkezett egyéb vidéki településekről (többek között Sopronról és Ceglédről) számos csomag. Rengeteg konzerv, babatáp, pelenka, szappan, női higiéniai csomag jött össze, sőt, a bőkezű adományozók jóvoltából csokoládék, pástétomok és egyéb költségesebb cikkek is voltak közöttük."

Stefánka Zalán, a Jobbik IT budapesti elnöke hangsúlyozta, hogy így fognak tenni egészen addig, amíg a helyzet nem rendeződik, vagyis a gyűjtést folytatják.

„Nem engedhetjük, hogy egyetlen magyar is - éljen a határainkon innen, vagy túl - hiányt szenvedjen olyan dolgokban, mint az ivóvíz vagy az alapvető tisztálkodási szerek. Sajnos a jelenlegi helyzetben ezek mind kincset érnek."

Hiába győzködték, harcolni mentek

Mikor Záhonyba érkeztek a rengeteg adománnyal relatíve kevesen voltak; a menekültek közül három fiatal ukrán lány cigarettázott a bejáratnál. Ők és a helyi önkéntesek elmondták, hogy viszonylag kevés forgalmat lát a művelődési ház a menekültek részéről, miután a túlnyomó többség rögtön utazik Budapest felé vonattal, amint átlépett a határon és megkapta a menekültstátuszt. Akinek hirtelen nincs hová mennie, az a helyi kollégiumban kaphat szállást: itt tudták felajánlani egy csoportnak - két hölgynek és négy kisgyermeknek -, hogy biztosítanak nekik transzportot a fővárosig, tolmácson keresztül téve ezt, miután egyikük sem beszélt az ukránon kívül más nyelvet.

Tőlük aztán megtudták, hogy amikor a front 20 kilométerre megközelítette őket, összepakoltak és elindultak az országból. Férjeik maradtak harcolni a városért, hiába győzködték őket.

„Veresegyházig juttattuk el őket, ahol egy kárpátaljai származású hölgy tudta őket fogadni az éjszakára, mielőtt továbbutaznának egy Horvátországban élő rokonhoz. Elképzelhetetlenül szörnyű lehet ez a bizonytalanság"

- mesélte Nagy Bence.

Az ország egyik legszegényebb térségébe vitt ruhaadományokat a Jobbik IT

Decemberben hirdette meg az önkéntesség hetét a Jobbik Ifjúsági tagozata, akkor a főváros több pontján gyűjtöttek állatmenhelyeknek állateledeleket és higiéniai eszközöket. Február első két hetében pedig ruhagyűjtést szerveztek rászorulók számára. Elsőként egy újpesti szociális otthonban osztottak szét ruhákat, majd kedden az ország egyik legszegényebb régiójába látogatott el Nagy Bence, a Jobbik IT elnökségi tagja és Stefánka Zalán, a Jobbik IT fővárosi elnöke.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}