Novák Katalint választotta meg a kormánypárti többség köztársasági elnöknek

Novák Katalin
Novák Katalin, a kormányzó Fidesz-KDNP köztársaságielnök-jelöltje beszédet mond az Országgyűlés plenáris ülésén, ahol megválasztják az új államfőt 2022. március 10-én.
MTI/Máthé Zoltán

Véget ért a titkos szavazás, és a szavazatok összeszámlálása. Eszerint 195-en vettek részt a szavazáson (ennyien vették fel a szavazólapot), de csak 193 szavazócédulát találtak az urnákban. 

Novák Katalin megválasztott köztársasági elnök aláírja az eskütételének dokumentumát az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. március 10-én.
MTI/Máthé Zoltán

Ezek közül 5 érvénytelen szavazat volt. 

A 188 érvényes szavazat így oszlott meg:

  1. Novák Katalin: 137 szavazat
  2. Róna Péter: 51 szavazat

A szavazás érvényes, eredményes volt - hangzott el.

Novák Katalin
parlament.hu

Novák Katalint tehát megválasztották köztársasági elnöknek, május 10-től lép hivatalába.

Novák Katalin vagy Róna Péter? Köztársasági elnököt választ magának a kétharmad

Az országgyűlési választások előtti utolsó parlamenti ülésen a kormánypárti kétharmad még választ magának egy köztársasági elnököt is; két jelölt között dönthetnek az országgyűlési képviselők. Cikkünk folyamatosan frissül. Várhatóan 11:39 után közlik a képviselők titkos szavazásának eredményét. Novák Katalint, a Fidesz korábbi alelnökét, az Orbán-kormány ex-családügyi miniszterét a Fidesz-KDNP jelölte államfőnek.

A beszámolókból kiderült, az ellenzéki képviselők nem vettek részt az eredményhirdetésen, a pártvezetők Róna Péter mellett ültek a pulpituson. 

Orbán Viktor miniszterelnök gratulál Novák Katalin megválasztott köztársasági elnöknek az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. március 10-én.
MTI/Koszticsák Szilárd

A szavazásról ebben a cikkünkben olvashat.