'22-től 135 "bátor" képviselője lesz a Parlamentben a Fidesz-KDNP-nek, elvettek egy mandátumot a Mi Hazánktól

'22-től 135 "bátor" képviselője lesz a Parlamentben a Fidesz-KDNP-nek, elvettek egy mandátumot a Mi Hazánktól

Befejezték a múlt vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson leadott összes szavazat megszámolását, minden egyéni választókerületben megszületett a nem jogerős végeredmény. A Fidesz-KDNP kétharmados többséggel rendelkezik majd az új Országgyűlésben.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint a 106 egyéni választókerületből 87-ben a Fidesz-KDNP pártszövetség jelöltje nyert, 19-ben a DK-Jobbik-LMP-MSZP-Momentum-Párbeszéd szövetség jelöltje szerzett mandátumot.

Országos listáról a Fidesz-KDNP 48, a DK-Jobbik-LMP-MSZP-Momentum-Párbeszéd szövetség 38, a Mi Hazánk Mozgalom 6 képviselőt küldhet az Országgyűlésbe.

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata egy kedvezményes mandátumhoz jutott.

A 199 fős Országgyűlésben így a Fidesz-KDNP-nek összesen 135, a DK-Jobbik-LMP-MSZP-Momentum-Párbeszéd szövetségnek 57, a Mi Hazánknak 6, a német önkormányzatnak 1 képviselője lesz.

A múlt vasárnapi "álláshoz" képest az "utazó" szavazatok egyetlen választókerületben, a XVI. kerületi székhelyű budapesti 13-asban változtattak az élen: itt az ellenzéki összefogás jelöltjeként Vajda Zoltán megelőzte Szatmáry Kristófot, a kormánypártok jelöltjét. Így a 18 fővárosi választókerületből 17-et az ellenzéki összefogás vitt; vidéken ugyanakkor 88-ból 86 egyéni mandátum lett a Fidesz-KDNP-é.

Toroczkai tiltakozik

Az eredmények ismeretében a szavazatok újraszámlálását követelte szombat éjszaka a Mi Hazánk, miután "az utolsó pillanatban" elvettek egy mandátumot tőle. A párt jogorvoslatot kér.

Az MTI beszámolója szerint Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke által aláírt közlemény szerint a szavazatok 99 százalékának megszámlálásakor még mindig hét parlamenti mandátuma volt a pártnak.

"De ahogy a külhoni voksokat kezdték összesíteni, rohamosan csökkenni kezdett a Mi Hazánk százalékos eredménye, és egy egyéni választókerületben történt, csupán néhány szavazaton múló fordítás miatt is nőtt a Fidesz listájára érkező töredékszavazatok aránya" - áll a szövegben.

Mindössze 48 szavazat alapján vették el a Mi Hazánktól a hetedik mandátumot, amely a Fideszhez került, így a kormánypárt biztos kétharmaddal rendelkezhet a következő ciklusban

- írta Toroczkai László.