A kormány szerint Brüsszel miatt nem lehet emelni a pedagógusok bérét

A kormány szerint Brüsszel miatt nem lehet emelni a pedagógusok bérét

A korábbi elutasító és a pedagógusok szerint is barátságtalan kormányzati hozzáállás a társadalmi felháborodás nyomán úgy tűnik enyhült egy kicsit. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár végül leült tárgyalni a szakszervezetek képviselőivel, már ha azt tárgyalásnak lehet nevezni, hogy felmondta a sokszor használt propaganda szöveget amikor kijelentette, 

nem a kormány, hanem az Európai Bizottság miatt késik a magyar pedagógusok bérfejlesztése.

Maruzsa elmondása alapján, a kormány a pedagógusok béremelését és más oktatási projekteket is uniós pénzből finanszírozná.

Gulyás Gergely újból elismerte, jogos a tanárok követelése, a bérek valóban alacsonyak

Nem jó érzés bárkitől megtermelt hasznot elvenni, de válság idején méltányos, ha az extrabevételek egy részéből a válsághelyzet okozta plusz terheket enyhíteni lehet - fogalmazott Gulyás Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában. Meglátása szerint két területen, a bank- és az energiaszektorban a megszokottnál nagyobb bevétel biztosan fennáll.

Az államtitkár arra panaszkodott, hogy az Európai Bizottság „akadályozza” a folyamatot azzal, hogy nem fogadja el a kormány által benyújtott projekt-tervezeteket. Ezzel mi nem nagyon tudunk mit kezdeni, a pályaelhagyókat ez nem állítja meg és a fiatalok számára sem teszi vonzóbbá a pályát.

- közölte a tárgyalást követően a Népszavának nyilatkozó Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) ügyvivője.

Pályát vált a pedagógus, akinek kiállása elindította a polgári engedetlenségi mozgalmat

Elhagyja a tanári pályát Tóth Viktor, a Kőbányai Szent László Gimnázium angoltanára, akinek kiállása februárban elindította a hónapokig tartó polgári engedetlenségi mozgalmat, amely során pedagógusok ezrei álltak ki magukért és az oktatásügyért - írja a 444.hu.

A PDSZ felmérésére már 155 bejelentés érkezett kollégáktól, akik letétbe helyezték felmondásukat

- tette hozzá.

A PDSZ és a PSZ képviselői az egyeztetésen rákérdeztek arra is, a 2023-as költségvetési tervezetben miért nem jelenik meg a korábban megígért, további 10 százalékos bér- vagy pótlékemelés fedezete?

Maruzsa Zoltán válasza erre az volt, hogy azt majd költségvetési tartalékokból fogják finanszírozni.

A sztrájkbizottsági egyeztetések nyáron is folytatódnak, a következőre június 28-án kerül sor. Nagy Erzsébet a Népszavának arról is beszámolt, az államtitkártól azt a tájékoztatást kapták, hogy

a közeljövőben Pintér Sándor belügyminiszter - aki mostantól a közoktatás irányításáért is felel - szintén találkozni szeretne a PSZ és a PDSZ képviselőivel.