Veszélyjelzés: első-, másod- és harmadfokú figyelmeztetések vannak érvényben

nyár, meleg, forróság,
Egy nő fürdeti kutyáját a Tiszában a tivadari strandon 2021. június 30-án.
MTI/Balázs Attila

A hőség veszélye miatt első-, másod- és harmadfokú figyelmeztetéseket is kiadott az Országos Meteorológiai Szolgálat. Néhol még késő estére is csupán 30 fokig enyhül a hőmérséklet.

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott veszélyjelzés szerint Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetés van érvényben. Ezeken a területeken a 29 Celsius-fokot is meghaladhatja a napi középhőmérséklet. Az ország többi területén másodfokú figyelmeztetés van érvényben, kivéve Vas megyét, ahol elsőfokú.

Az előrejelzés szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet 33 és 39 fok között várható. Késő estére 23 és 30 fok közé csökken a hőmérséklet.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy 

országszerte az UV-B sugárzás szintje is elérheti az extrém szintet.

A meteorológiai szolgálat és az országos tisztifőorvos hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak. Az országos tisztifőorvos három fokozatot rendelhet el, döntése értelmében hétfőtől csütörtök éjfélig harmadfokú hőségriasztás van érvényben.

A Meteorológiai Szolgálat egyébként több fronton is igyekszik, olykor sajátosan felhívni a figyelmet a nyári kánikulára:

„Nem mondjuk azt, hogy forróság lesz, de két hobbit elindult az Alföldre egy gyűrűvel"

Nem mondjuk azt, hogy forróság lesz, de két hobbit elindult az Alföldre egy gyűrűvel - ezzel az elmés filmes utalással jelent meg az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos Instagramján a következő napok előrejelzése a várható nyári forróságról.