Temették a demokráciát az esti jobbágyfelkelés tüntetői a Kossuth téren

Temették a demokráciát az esti jobbágyfelkelés tüntetői a Kossuth téren

Koporsót helyeztek el a Parlamentnél, benne a demokráciával. Volt, aki Caesarral vont párhuzamot. Fotók:

Jobbágyfelkelés! elnevezéssel szerveztek tüntetést a kata kormánypárti módosítása ellen hétfő este Budapesten. A demonstrálók a Margit híd pesti hídfőjéhez érkeztek meg, onnan a körútra, ahol akadályt képeztek a forgalmi sávokban. Később a Kossuth térre vonultak tovább, és

egyfajta szimbolikus akcióként pár résztvevő a vállán egy „demokrácia” feliratú koporsót vitt, amelyet később a Parlament elé tettek le, és üzeneteket helyeztek el benne. 

Ezt megelőzően a tüntetés szervezői a Facebookon azt kérték a résztvevőktől, írják le egy papírra, milyen terveik, álmaik voltak a jövőre nézve Magyarországon.

Akadt olyan is az elégedetlenek körében, aki sajátosan fejezte ki véleményét, egyfajta történelmi párhuzamot vonva az ókori római Caesar ideje és a jelen viszonyai között.

A felszólalók közül többen is kifogásolták, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szombati, tusványosi beszédében "narkósokként" utalt a hidakon tüntetőkre. Európai szintű fizetéseket követeltek, valamint hangsúlyozták, a kormánynak gazdasági válság esetén az embereket segítése lenne a dolga.

A BRFK szerint a szervezők este kilenc után a Margit híd pesti hídfőjéhez, továbbá a Kossuth térre meghirdetett gyűlést befejezetté nyilvánították. A tiltakozók egy csoportja viszont átvonult a Nyugati térre, ahol folytatták a közösségi közlekedés és a gépjárműforgalom akadályozását.