1,1 milliárdos mínusz: folyószámlahitelből működik a főváros

1,1 milliárdos mínusz: folyószámlahitelből működik a főváros

Budapest nagyobb mértékben finanszírozza a kormányt, mint saját működését - jelezte a főpolgármester-helyettes.

A fővárosi önkormányzat számláján jelenleg "mínusz 1,1 milliárd forint van", és ez azt jelenti, hogy Budapest folyószámlahitelből működik - mondta az MTI szerint Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes csütörtökön sajtótájékoztatón.

A főváros aktuális pénzügyi helyzetét ismertetve Kiss Ambrus úgy fogalmazott: a főváros költségvetési helyzete "egyáltalán nem rózsás és nem oldódott meg". Az első féléves adatokból látszik, hogy a "túlélőprogram" működik, de ez nem jelenti azt, hogy kilábaltak volna abból a pénzügyi nehézségből, amelyet nem a fővárosi önkormányzat okozott - tette hozzá.

A főpolgármester-helyettes közölte, az a "meglepetés" érte őket július 4-én, hogy a Magyar Államkincstár 3,9 milliárd forint összegben inkasszót gyakorolt a főváros számlája felett. Ez az a szolidaritási hozzájárulás, amely miatt közigazgatási pert indítottak és azonnali jogvédelmet is kértek - emlékeztetett.

Kiss Ambrus közölte, az azonnali jogvédelmet elsőfokon a bíróság elutasította, de a kérelmet kiegészítették, és újból benyújtották. Júliusban ismét nem fizetnek majd, és remélik, hogy a bíróság igazat ad majd nekik - fűzte hozzá.

A főpolgármester-helyettes azt mondta, az állam hitelfelvételre kényszeríti a fővárost, hiszen a negatív egyenlegű folyószámla a valóságban hitelfelvételt jelent.

Innentől kezdve folyamatosan nőni fog a hitel összege, mert a főváros legközelebbi érdemi, az iparűzési adóból származó bevétele szeptemberben esedékes - közölte Kiss Ambrus, aki megjegyezte azt is, hogy csütörtökön 16,3 százalék volt a folyószámlahitel-kamat.

Az első fél év mérlegét ismertetve elmondta: az éves tervezett bevétel 45 százaléka beérkezett. Az iparűzési adó éves tervezett bevételének 51 százaléka, az ingatlanértékesítési terveknek 1,8 százaléka folyt be.

A kormányzati rezsitámogatás és a Lánchíd-felújítás kormányzati támogatásának "0,0 százaléka" érkezett meg

- jegyezte meg Kiss.

Azt is közölte, a tervezett kiadások 42 százaléka teljesült a túlélőprogramnak köszönhetően.

Mint kifejtette, a közösségi közlekedésben a tervezett éves kiadások 36 százalékát költötték el. Ez nem azt jelenti, hogy "ekkora aranytartalékot találtunk", hanem a Budapesti Közlekedési Központ egy áthidaló hitelt vett fel - mutatott rá a főpolgármester-helyettes.

Közölte, a fővárosi intézmények az éves tervezett kiadások 45 százalékát költötték csak el. Ugyanakkor a szolidaritási hozzájárulás a főváros által jogosnak tartott mértékének 84 százalékát befizették, ami az állami mérték szerint 52 százalék - mondta Kiss, hozzátéve:

a főváros nagyobb mértékben finanszírozza a kormányt, mint saját működését.

Elmondta, a működési kiadások 36 százaléka a közösségi közlekedésre, 18 százaléka a szolidaritási hozzájárulásra, 8 százaléka adósságszolgálatra, 6 százaléka közvilágításra ment el.

Kiss Ambrus beszámolt arról is, hogy az évre tervezett iparűzésiadó-bevétel 271,6 milliárd forint, június 30-ig 139,1 milliárd érkezett, és szeptemberben 124 milliárd várható. Az egyéb hónapokban a várható befizetés 10-15 milliárd forint.

A főváros követelésállománya 27 milliárd forintra rúg. A kormányzati szervek kifizetetlen számlái 5,5 milliárdot, a Lánchíd felújításához ígért kormányzati támogatás 6 milliárd forintot, valamint számításaik szerint a fővárosi önkormányzat és a Fővárosi Vízművek rezsitámogatása 9,9, illetve 5,7 milliárd forintot tesz ki - mondta.

Kiemelte: az áprilisi prognózisban azt mondták, hogy a főváros mínusz 76 milliárd forinton áll majd augusztus végén, de a túlélőprogram működik, és a számításaik szerint akkor mínusz 39,8 milliárd lesz a hiány.

A Fővárosi Közgyűlés korábban arról döntött, hogy átmenetileg - az eddigit 15 milliárddal megnövelve - 40 milliárd forintra emeli a fővárosi önkormányzat folyószámla-hitelkeretét - emlékeztetett.

A főpolgármester-helyettes azt mondta, még egy kis odafigyeléssel - és azzal, hogy adott esetben nem fizetnek kormányzati intézményeket, hiszen azok sem fizetnek a fővárosnak - "bele tudnak férni" a rendelkezésükre álló keretbe.

Így szeptember közepéig a fizetőképessége megmarad a fővárosnak

- mutatott rá Kiss Ambrus.

Úgy látják, "három kormányzati kártya" van előttük: az egyik a Lánchíd felújításához ígért támogatás, a másik a rezsitámogatás, a harmadik a fejlesztési hitel engedélyezése. Ez körülbelül 35 milliárd forintot jelent - mutatott rá.

Kiss Ambrus úgy fogalmazott: "ha a három kártyát megfordítja a kormány, és mind a hármon az szerepel, hogy nem nyert, akkor komoly problémával nézünk szembe".

Kérdésekre válaszolva megismételte: ha a kormány nem fizet majd, akkor érdemes lesz megvizsgálniuk, hogy Budapest sem fizet majd a kormányzati intézményeknek.

Címlapkép: Karácsony Gergely főpolgármester (j) és Kiss Ambrus (független) általános főpolgármester-helyettes a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2022. december 14-én. (MTI/Kovács Attila)