13 ezerért sem vette meg senki a külügy által 10 millióért vásárolt lélegeztetőgépeket

13 ezerért sem vette meg senki a külügy által 10 millióért vásárolt lélegeztetőgépeket

Íme a fideszes közpénzlopás újabb tankönyvi esete: a több mint 700, sosem használt gépre kiírt árverés hétfőn zárult le, de még csak ajánlat sem érkezett rájuk, hiába próbálták aprópénzért elszórni őket.

Eredménytelenül zárult a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar internetes felületén zajló elektronikus licit, amelyben két tételben, összesen 749 hordozható lélegeztetőgépet bocsátottak árverésre – szúrta ki a 24.hu.

A lélegeztetőgépek beszerzésére anno a TMT Technics Kft. nevű, eredetileg optikai eszközökkel foglalkozó vállalkozás kapott megbízást. Az eszközök vámkezelésen sem estek át, jelenleg egy ceglédi raktárban porosodnak, ami havonta nagyjából 90 millió forintba kerül.

A kínai, Aeonmed Shangrila 510S típusú lélegeztetőgépeket eredetileg darabonként 10 760 000 forintért, összesen 8 060 738 000 forintért vásárolta a Szijjártó Péter vezette külügyminisztérium a koronavírus-járvány idején.

A hétfőn lezárt, utolsó licitkörben azonban

már mindössze darabonként csak 13 ezerért forintért hirdették a gépeket. Ez azt jelenti, ha Vagyis, ha a negyedik körben elkelt volna az összes, akkor legalább közel tízmillió forint visszakerült volna az államkasszába, de még ez sem történt meg.

(Olvasói fotó)

Mint azt az Alfahír korábban megírta, Orbán fürkészői és portyázói jól a zsebünkbe nyúltak annak idején: a rendkívül drágán, mintegy 300 milliárd forintért, gyakorlatilag követhetetlen módon, főleg baráti cégeken keresztül beszerzett gépek nagy részét nem tudták használni a kórházakban.

(Címlapkép: Lélegeztetett betegeket ápolnak a fehérgyarmati kórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 2-án. MTI/Balázs Attila)