Tiroli álomgyilkosság

Nekünk is keresztbe tettek a sógorok a téli olimpia leszavazásával.

Innsbruckban felvetődött, hogy pályázatot nyújtanának be a 2026-os téli olimpia megrendezésére. Az ügyben a mai napra, a parlamenti választásokkal egy időre írták ki a népszavazást. Korábban felvetődött mind a Fidesz, mind a MOB részéről, hogy a korcsolyaszámokat esetleg Magyarországon, az addigra elkészülő Nemzeti Korcsolya Központban rendeznék.

Mégis akarjuk a téli olimpiát?

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke a TV2 1/1 Azurák Csabával című műsorában mondta el, hogy hajlandók tárgyalni arról, hogy itthon legyenek a téli olimpia korcsolyaszámai. 2021-re Budapesten felépül a Nemzeti Korcsolya Központ, az ausztriai Innsbruck a 2026-os olimpiára pályázna, ebbe szállnánk be.

A népszavazás ellen – Orbánékkal ellentétben – nem kezdett hisztizni Tirol önkormányzata. Az eredmény azonban számukra lesújtó: 53,35 százalék a pályázat ellen, 46,65 százalék mellette – ismerteti a Der Standard az APA osztrák hírügynökségre hivatkozva. „Sajnálom. Mindent beleadtunk és önfeláldozóan harcoltunk érte. Nem kellett volna így lennie” – nyilatkozta csalódottan Peter Mennel, az Osztrák Olimpiai Bizottság főtitkára.

A helyi politikusok is elismerték vereségüket. Günther Platter tiroli tartományfőnök közölte: „A nép döntött, ezt el kell fogadni.” Christine Oppitz-Plörer, Innsbruck polgármestere széles körű párbeszédet kívánt kezdeményezni. A polgármester-választáson leendő zöldpárti ellenfele, Georg Willi olimpiaellenes álláspontot képviselt. Ő „reménysugárnak” nevezte az eredményt – épp azon a napon, mikor pártja a parlamenti választáson óriásit bukott, és 3,3 százalékos eredménnyel ki is esett a Bundesratból.