2,5 százalékra lassult az euróövezeti infláció júniusban, hazánkban 3,7 százalékon áll

2,5 százalékra lassult az euróövezeti infláció júniusban, hazánkban 3,7 százalékon áll

A legalacsonyabb, 0,5 százalékos fogyasztói árnövekedéssel Finnország büszkélkedhet, míg Belgiumban 5,4 százalékra rúgott a drágulás üteme átlagosan.

Lassult az éves infláció az euróövezetben júniusban az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán közölt végleges adatai szerint- írja az MTI.

Ismeretes, már az előzetes adatokból is ez a kép rajzolódott ki az eurózónai drágulás ütemét illetően.

Most azt közölték,

júniusban az euróövezetben az éves infláció 2,5 százalék volt a májusi 2,6 százalék után.

Egy évvel korábban, tavaly júniusban 5,5 százalék volt az euróövezeti fogyasztói árindex éves emelkedésének mértéke. Havi összevetésben pedig 0,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak júniusban.

Az energia-, élelmiszer- és alkoholköltségek nélküli maginfláció májushoz hasonlóan júniusban is 2,9 százalék volt.

Az élelmiszerek, az alkohol és a dohánytermékek júniusi árnövekedése 2,4 százalékra lassult a májusi 2,6 százalékról, és az energiaárak 0,2 százalékkal nőttek a májusi 0,3 százalékos emelkedés után.

A szolgáltatások 4,1 százalékkal drágultak ugyanúgy, mint májusban.

A finneknél a legkedvezőbb az infláció, a belgáknál a legkevésbé

Az EU 27 országában az infláció 2,6 százalék volt júniusban a májusi 2,7 százalék után, egy éve júniusban 6,4 százalékot mértek. Májushoz képest 0,2 százalékkal nőttek az árak idén júniusban az EU-ban.

A legalacsonyabb inflációt Finnországban (0,5 százalék) és Olaszországban (0,9 százalék) mérték, miközben a legmagasabb fogyasztói árnövekedés Belgiumban (5,4 százalék) és Romániában (5,3 százalék) volt.

Németországban az éves infláció a májusi 2,8 százalékról 2,5 százalékra, Franciaországban 2,6 százalékról 2,5 százalékra, Spanyolországban pedig 3,8 százalékról 3,6 százalékra mérséklődött, Olaszországban 0,8 százalékról 0,9 százalékra nőtt. Az éves infláció tizenhét EU-országban lassult, Cipruson változatlan maradt, 9 országban pedig gyorsult.

Idehaza még 3,7 százalékon áll a drágulás éves üteme

Emlékezetes, a KSH legutóbbi közlése szerint Magyarországon 3,7 százalékra enyhült az infláció júniusra, és adataik alapján még a hazai élelmiszerek ára is átlagosan csökkent 0,3 százalékkal, legalábbis május óta. Ugyanakkor az áprilisi inflációt szintén 3,7 százalékra, míg a májusi áremelkedést magasabbra, 4 százalékra mérte éves alapon a statisztikai hivatal.

Mindenesetre a kormány elégedetten reagált az adatokra, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter ugyanis úgy vélte, szerinte minden várakozást felülmúlt az infláció júniusi mérséklődése hazánkban.

(Címlapkép: Pixabay)